Erzsébet
1 °C
4 °C

Kötelező szárnylámpa jön az F1-be

1526396447636
2018.08.29. 18:29

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy ideje tervezte már, hogy módosítson az F1-autók hátsó szárnyán, hogy növelje a tükrökből belátható teret, vagyis csökkentse a szárnyak által kitakart területet.

Az eredeti cél az lett volna, hogy már a szeptember közepi Szingapúri Nagydíjra új szárnyak készülhetnek, de végül csak 2019-re szabják át a kocsik hátulját.

A változtatás – ami még az F1 stratégiai csoport és a Motorsport Világtanács jóváhagyására vár – alapján 5 centivel magasabbra kerülnek a hátsó szárnyak, a tükrök pedig új helyre, mélyebbre, és a kocsi széléhez közelebb kerülnek, hogy jobb szöget biztosítsanak a pilótának a visszapillantásra.

A váltás szükségességét erősítette az az eset is, amikor Sebastian Vettel nem vette észre az Osztrák GP időmérőjén a mögötte érkező Carlos Sainzot, de a Belga Nagydíj egyik szabadedzésén is majdnem gond lett abból, hogy Valtteri Bottas későn látta meg az őt kerülő Stoffel Vandoorne-t. A finn elismerte, hogy a 2018-as kocsikon kevésbé lát hátra, mint korábban.

Lámpát is kap a szárny

Nem az 5 centis emelés lesz az egyetlen változás a hátsó szárnyaknál 2019-re, kötelező lesz ugyanis az a plusz hátsó lámpa is, amit a Mercedes már a Spanyol Nagydíj utáni teszten kipróbált.

Ez a lámpa leginkább esőben kapna főszerepet, erős vízfelverés mellett jobban láthatóvá tenné az elöl haladó autót. Hasonló technológiát használnak az endurance-vb Le Mans-i prototípus kocsijainál is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?