Ross Brawn 24 futamos Forma-1-et akar

2018.09.14. 11:15 Módosítva: 2018.09.14. 11:22

Ross Brawnnak és a Liberty Mediának nagyon komoly tervei vannak, amikkel még jobbá és a nézők számára szórakoztatóbbá tennék Forma-1-et. A sportügyekért felelős szakember nem akar semmit elkapkodni, de az időmérőn, a csapatok költségvetésén, a pontrendszeren és a Forma-1-es naptáron is szívesen változtatna.

Régóta kérdés a Forma-1-ben a költséghatékonyság és Brown szerint nincs rendjén, hogy a legjobb csapatok kétszer annyit költenek fejlesztésre, mint a középmezőny tagjai. Ezért fokozatosan bevezetnek majd egy fizetési plafont, ami 2021-től lenne kötelező érvényű.

A versenyhétvégék továbbra is háromnaposak lesznek és egyelőre az időmérőhöz sem fognak hozzányúlni. Ugyanakkor nem bánna egy olyan koncepciót, ami felrázná a mezőnyt, hogy a jobb csapatok ne mindig az élről induljanak.

Ami a versenyeket illeti, a cél a 24 futamos szezon, bár kiemelte, 

24 minőségi eseményt akarnak, csak azért nem fognak plusz futamokat rendezni, hogy meglegyen a célszám (idén 21 futam van a naptárban).

A pontrendszeren is változtatna. Szerinte a rajongók úgy érzik, hogy 10. helytől lefelé a csapatoknak nincs miért küzdeniük, ez spóroláshoz vezet, ami pedig a verseny rovására megy. 

A forma-1 vezetősége ezért azon gondolkodik, hogy az első 10 helyezett helyett az első 15-nek járna pont.

– mondta Brown.