Räikkönen rém egyszerű okból marad az F1-ben

2018.09.25. 10:50

Kimi Räikkönent jövőre Charles Leclercre cseréli a Ferrari, de a finn sem vonul vissza, 39 évesen első csapata, a Sauber versenyzője lesz újra. Mindjárt két évre írt alá a hivatalosan már Alfa Romeo Sauber néven futó istállóhoz. Ami nem élcsapat, 5-10. hely közötti eredmények már nagy sikernek számítanak náluk.

Räikkönen mégis ott folytatja, miért? Erről beszélt Steve Robertson, a pilóta menedzsere az Autosportnak.

"Kimi F1-autót akar vezetni, mert imádja ezt.

Az emberek meglepődtek, mert a Ferrari után a visszavonulását vizionálták, hogy majd üldögél a jachtján, és élvezi az életet. De ő imád F1-autókat vezetni, ez indítja be őt. Szeret a határon lenni, ha nem ezt csinálná, motokrosszozna, de ez jelenti neki a csúcsot. És amint megtudtuk, hogy a Ferrarinál nem folytathatja, meg akart valakivel állapodni."

A Sauber idén kezd visszatérni a tönk széléről, az utóbbi években majdnem becsődöltek, az Alfa Romeo érkezésével álltak újra a helyes útra. Az Alfa csak a név, igazából az anyacég, a Ferrari fektet be náluk, motort ad és alkatrészeket. Robertson szerint fontos, hogy az istálló újra megindult előre.

A Sauber helyzete is lényeges, már vannak szponzoraik. Két éve, mikor épp csak túléltek, odament volna Kimi? Egyrészt nem tudták volna megfizetni, másrészt egy süllyedő hajóra aligha. Most viszont megszerezték Kimit, egy A listás nevet, egy világbajnokot, ami mutatja a szándékaikat.

Robertson biztos benne, hogy kliensét nem fogja zavarni, hogy győzelmekért már aligha harcolhat.

"Tudja, hogy a győzelem, hacsak nem egy abszolút őrült versenyről beszélünk, nem fog összejönni. De a fejlesztésekben még rengeteget segíthet. Tisztában van vele, hogy más lesz a szerepe, mint a Ferrarinál. A tudásával, a fejlesztési képességeivel sokkal gyorsabban érheti el céljait a csapat."

Räikkönen átállása a Ferraritól az Alfához már el is kezdődött, úgy tudni, múlt pénteken üléspróbán járt a svájci központjukban, azaz könnyen lehet, hogy a mexikói futam után, a Pirelli gumitesztjén ki is próbálja az idei kocsijukat.