Garázstűz a Haasnál, Vettel az élen Szocsiban

2018.09.28. 11:43

Több kisebb kicsúszást, megpördülést leszámítva viszonylag eseménytelen szabadedzéssel indult a 2018-as Orosz Nagydíj hétvégéje Szocsiban. A másfél órás gyakorláson Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, a Ferrari német pilótája majdnem 1,3 másodperccel maradt el a tavaly pole pozíciót jelentő pályacsúcsától.

Vettel nyakán nagyon ott volt a Red Bull-pilóta Max Verstappen, a holland sokáig vezette is az edzést, végül 5 századmásodperccel zárt a Ferrari mögött. A harmadik helyet Lewis Hamilton, a negyediket pedig csapattársa, Valtteri Bottas szerezte meg szerezte meg, de csak úgy maradtak el 4, illetve 5 tizedmásodperccel Vetteltől, hogy a Ferrari-versenyző hiperlágy, a Mercedesek viszont lágy gumin autózták a legjobbjukat.

Az edzés meglepetése a Sauberbe beülő 2019-es Sauber-pilóta Antonio Giovinazzi volt, aki a 10. legjobb időt hozta össze, mellett még Lando Norris (McLaren), Artyom Markelov (Renault) és Nicholas Latifi (Force India) kapott beugróként lehetőséget az első szabadedzésen.

Az edzés alatt az FIA közölte, hogy öt pilóta rajtbüntetésre számíthat motorcsere miatt, mindkét Red Bull, mindkét Toro Rosso, illetve Fernando Alonso kocsijában cseréltek motort, turbót, illetve a hő- és kinetikusenergia-visszanyerőt, így mind a mezőny végére kerülnek majd az időmérő után. Max Verstappen, Alonso és Brendon Hartley új vezérlőelektronikát, Verstappen és Alonso pedig új energiatárolót is kaptak a motorcsere mellé, vagyis az utolsó öt rajthely jó előre el is kelt.

A leginkább említésre méltó esemény még csütörtökről péntekre virradó este történt: a Haas-garázsban kisebb tüzet okozott a gumimelegítő paplanok vezérlőegysége. A csapat két két teljes szettet elvesztett a tűzben Kevin Magnussen gumijaiból, amik helyett újakat kértek az FIA-től.

A tüzet az egyik biztonsági őr vette észre, ezután gyorsan eloltották, de a Haasnál elismerték, nagy szerencséjük volt, mert akár sokkal nagyobb kár is keletkezhetett volna.