Jövőre jöhet az új időmérő a Forma-1-be

2018.10.01. 14:29

Megvariálná a kvalifikációt a 2019-es szezontól kezdve az FIA, írja az Autosport.com.

A terv nem tűnik túl bonyolultnak: a jelenlegi három helyett négy részre bontanák az időmérőt, melynek első három szakaszában 4-4 autó esne ki, így a végén csak 8 indulhatna a pole pozícióért.

A cél, hogy a plusz egy szakasszal plusz hibázási lehetőség alakuljon ki, és hogy a 8 döntőssel többet kelljen kockáztatniuk a topcsapatoknak is, nehogy kimaradjanak. A 9. és a 10. már szabadon választhatna gumit a startra is, ez növelné az esélyüket az élmezőnybe kerülni a futamon. (Az első nyolcnak az előző etapon használt leggyorsabb gumijával kell rajtolnia.)

Az egyórás időkeret megmaradna, a négy szakasz egyenként rövidebb lenne, mint a mostani három.

Az időmérők sokszor rém unalmasak az F1-ben, általában csak az utolsó két perc nem kiszámítható, de van, hogy még akkor sem történik semmi.

Charlie Whiting versenyigazgató pártolja az ötletet, de elmondta, ki kell dolgozni, főleg a gumihasználat miatt, ugyanis eggyel több szakasszal több gumira is lenne szükség, így a Pirellinek sem mindegy az átállás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?