Verstappen másik valóságban járt a Japán GP-n

2018.10.08. 11:54

Ötmásodperces büntetést kapott a vasárnapi Japán GP-n Max Verstappen, mert amikor nem tudott befordulni a sikánba, a pályára visszatérve leszorította Kimi Räikkönen Ferrariját. Később a másik Ferrarival, Vettelével is ütközött, a német ki is pördült, a holland csak lesodródott a pályáról. Emiatt nem büntettek senkit, versenybalesetnek minősítették.

A räikkönenes eset egyértelműen Verstappen hibája, a vettelesnél is mázlija volt, hogy megúszta a büntetést, a felügyelők meglehetősen elnézőek voltak vele.

Na de nem Verstappen szerint, aki mindkét eset miatt a ferrarisokat okolta.

Egyáltalán nem értek egyet (a büntetéssel). Blokkoltak a kerekek, simán levághattam volna a sikánt, de mindent megtettem, hogy pályán maradjak. Ő a külső ívet választotta, miközben megvárhatta volna, hogy kicsússzak oldalra. Vagyis nem is értem, miért büntettek meg

- reagált a räikkönenes koccanásra.

Nézzük is meg ezek után, hogy mi történt:

Charlie Whiting versenyigazgató véleménye nem épp hasonló Verstappenéhez.

"Meglehetősen egyértelmű büntetés volt, Max lement a pályáról, és nem biztonságosan jött vissza. Biztonságosan kell visszatérni, ez az elvárás, de ott volt Kimi, akit leszorított" - mondta az FIA-képviselő.

Verstappen Vettelt is kiosztotta.

Abban a kanyarban nem lehet előzni. Még helyet is hagytam neki, de belement a kocsimba. Hasonló eset volt, mint Kínában. Nem pördültünk ki, de belement az autóm oldalába. Lehetett volna óvatosabb.

Nézzük meg ezt is:

Majd nézzük meg, mi történt áprilisban Kínában, amikor Verstappent büntették:

"Kínában a hajtűben belülről berobbant, és majdnem felnyársalta Sebet. Nem hinném, hogy volt bármi hasonlóság a két eset között" - szólt Whiting álláspontja.

Fentebb írtam, hogy elnézőek voltak Verstappennel, nézzük csak meg ugyanis, hogy mennyire volt egymás mellett a két kocsi. Vettel belső kamerájából látszik, hogy az első kerekeik is összeértek, azaz úgy háromnegyednyire, sőt inkább négyötödnyire volt a Ferrari a Red Bull mellett, vagyis helyet kellett volna neki hagyni. A holland ezzel szemben ráhúzta a kormányt. Vakszerencse, hogy ő nem forgott meg.

Vettel a pördülés miatt csak hatodik lett, ezzel végképp elment neki a világbajnokság (bár matematikai esélye még van), egész visszafogottan beszélt, és rávilágított Verstappen hibájára.

"Ott volt a rés, de amint meglátott, védekezett. Enyém volt a belső ív. Amint meglátja, hogy valaki közel van vagy mellette van, megpróbál odanyomulni, amikor már egyáltalán nem kellene nyomulni."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?