Albert, Lipót
2 °C
12 °C

64 év után hozna thai versenyzőt az F1-be a Toro Rosso

2018.10.17. 10:44

A 2018-as szezonban a Forma-2-ben szereplő indonéz Sean Gelael lehetőséget kap a Forma-1-ben a Toro Rossótól, pénteken autóba ülhet az Amerikai Nagydíj első szabadedzésén. Ez viszont nem jelenti egyértelműen azt, hogy ő kaphatná Danyiil Kvjat mellett a másik autót a 2019-es szezonra, az Autosport értesülése szerint ugyanis a csapat egy másik ázsiai pilótát, az angol származású, de thai színekben versenyző Alexander Albonnal tárgyal a jövő évi indulásról.

A 22 éves Albon Gelaelhez hasonlóan az F2-ben indul, sőt, ott második helyen is áll a Mercedes-tehetség George Russell mögött – ő ugye jövőre a Williamsnél vezet majd, ahogy az F2 mostani harmadik helyezettje, Lando Norris is kapott F1-szerződést a McLarentől.

Vagyis a Toro Rosso döntésén múlik, hogy a potenciális top három mind a Forma-1-ben kössön ki.

Albont egyébként a Forma-E-től kellene elcsábítani, ugyanis érvényes szerződése van a Nissannál az elektromos sorozatba, ráadásul nem is egy évre – a Magyar Nagydíj táján írt alá hozzájuk, amikor úgy festett, nem kap F1-lehetőséget, azóta viszont változott a helyzet.

A pilótának egyébként jelenése lett volna a Forma-E valenciai tesztjén október 16-án, de végül nem ült autóba, ami akár azt is jelezheti, hogy a Toro Rosso előrehaladott tárgyalásokat folytat a Nissannal a megszerzéséről.

Albon egyébként nem az első thai pilóta lenne az F1-ben, az 1950-es évek első felében Birabongse Bhanudej, vagy ismertebb nevén Bira (sziámi) herceg 19 futamon indult, és 8 pontot szerzett is.

Ha Albon megkapná a második Toro Rosso-ülést, hivatalosan három, de lényegében egy szabad hely maradna a 2019-es szezonra az F1-ben, mert szinte garantálható, hogy a Force Indiánál Lance Stroll és Serio Pérez vezetnek majd, így a Williams utolsó bejelentésére vár mindenki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?