Hamilton esőben vert oda nagyon a mezőnynek

2018.10.19. 19:18

Esőről szólt az előrejelzés az Amerikai Nagydíj első két napjára, az első kezdetére pedig be is jött – a pénteki, magyar idő szerint 17.00-kor kezdődő első szabadedzés elején annyira esett az eső, hogy fél óra elteltével még senkinek nem volt mért ideje, és aki ki is fordult a garázsból, az maximum egy kivezetőkörig jutott, majd egyből ment is vissza a boxutcába.

Az első mért kör a Red Bull-pilóta Daniel Ricciardóé volt, majd rögtön utána elkezdte a többiek is átmeneti esőgumin próbálkozni, bár volt, aki túlvállalta magát. A sauberes Charles Leclerc és leendő 2019-es csapattársa, a ferraris Sebastian Vettel is megcsúszott a vizes pályán, előbbi a sóderágyig jutott, és onnan visszatérve annyi kavicsot hordott fel a pályára, hogy rövid időre leállították az edzést nagyjából a felénél.

A végére sem alakult ki dugó a pályán, a legtöbb kört, 20-at Kimi Räikkönen volt kint, de a mezőny majdnem fele még 10 körig sem jutott, nem látták értelmét az esőben körözésnek. A két Mercedes együtt ment összesen 13 kört, de ez is elég volt nekik arra, hogy az élre ugorjanak, Lewis Hamilton 1,3 másodpercet vert Valtteri Bottasra, aki mögött 41 ezredmásodpercre jöt taztán Max Versteppen.

A két Ferrari az 5-6. helyre szorult a két Red Bull mögött, de az eső miatt egyelőre ebből nem kell túl sokra következtetni, a futam ugyanis várhatóan száraz pályán lesz majd.

A Toro Rosso az edzés legelején jelentette be, hogy mindkét pilóta új motort kap Austinban – Pierre Gasly már az edzést is ezzel teljesítette –, így a büntetések miatt Gasly és Brendon Hartley is a mezőny végéről rajtol majd.

Másodikra még nagyobb eső

Fél órával a második edzés kezdete előtt úgy tűnt, száraz pályán mehet majd a mezőny, de akkor újra, újult erővel kezdett rá az eső, ami ráadásul hevesebb is volt, mint korábban, így 47 perc alatt egy autó sem gurult ki a garázsból. A sort Brendon Hartley nyitotta a Toro Rossóval, majd Stoffel Vandoorne azonnal, Kimi Räikkönen pedig kis szünettel ment után.

A hármasból a belga visszament a garázsba, a másik kettő viszont már mért körig jutott, igaz, nagyon ez sem hozta meg a többiek kedvét, sokáig csak heten álltak köridővel. Végül az utolsó 10 perc elég forgalmasra sikerült, de öten – Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Kevin Magnussen és Valtteri Bottas – köridő nélkül maradtak, utóbbi még még a garázsból sem gurult ki.

Az első után a második edzést is Lewis Hamilton nyerte, újra 1 másodperc fölött előnnyel – ráadásul úgy, hogy egyetlen kört ment a pályán –, de ami meglepő, hogy a második helyre Pierre Gasly ért fel, előzve Max Versteppent, és a másik Toro Rosso-pilóta, Hartley is jó helyen zárt, a hatodik pozícióban.

Az első szabadedzés végeredménye

A második szabadedzés végeredménye