Kimi a kamion alá ment, és megjavította a vécét

GettyImages-1043471942
2018.10.19. 17:54
Hazánkba novemberben érkezik, de Angliában csütörtökön már megjelent Kimi Räikkönen életrajzi könyve, amiről már hónapokkal ezelőtt pedzegették, hogy olyan oldaláról mutatja be a 2007-es Forma-1-bajnokot, amilyenről csak nagyon kevesen ismerik.

A címe is erre utal:

Az ismeretlen Kimi Räikkönen.

A hivatalos F1-weboldal gyorsan elolvasta a könyvet, és pár meglehetősen érdekes, ellenben egyáltalán nem közismert sztorit megosztott a Ferrari-pilótáról.

  • Iceman, azaz Jégember, a beceneve

Bár emlékezetünkben úgy él, hogy a nevet a sajtó ragasztotta rá a 2000-es évek elején, van egy ember, aki már azelőtt így szólította, hogy bárki más megtette volna: Ron Dennis, a volt McLaren-vezér, Räikkönen csapatfőnöke 2002 és 2006 között.

Csak félig jellemzi Kimit a név, de a profizmusát és a munkához való viszonyít jól leírja. Északról jön, gyorsan vezet, keveset beszél, nem magyarázkodik, legjobb tudása szerint elvégzi a munkáját, majd megy a következő versenyre. Idővel ehhez jött, hogy mindenhol sötét napszemüveget visel, kivétel a zuhany alatt"

- írja a könyvben a szerző, Kari Hotakainen.

Dennisben és Räikkönenben kevés volt a közös, annál meglepőbb, hogy milyen hatással volt a halálprecíz menedzser a bohém zsenire.

"Ron Dennisnek uralnia kell a helyzetet mindenben, amit csinál, igazi kontrollőrült. Nem szándékosan lesi minden mozdulatodat, egyszerűen ilyen. Mindennek egyenesnek kell lennie, papírok, satöbbi. Manapság már én is szeretem, ha rend van otthon, nem mint ahova a bomba becsapott. Biztos vagyok benne, hogy ez Ronra vezethető vissza"

- árulta el Räikkönen.

  • Kimi és a buli meg a pia

Megkerülhetetlen téma. Volt pár party, az egyik legendás 2012-ben történt az év eleji, bahreini futam után, amikor a finn 11. helyről startolva lett második a Lotusszal.

Majd a bahreini koronaherceg fogadásán találta magát jóbarátjával, a profi jéghokis Kimmo Pikkarainennel.

Két hét filmszakadás lett belőle, állomásai:

- Kimi ruhástól mártózott meg egy medencében,

- kificamította a bokáját, miközben Maradonát utánozta,

- kihagyta a Lotusszal betervezett F1-tesztet,

- otthon egy csomaghordó kiskocsival közlekedett, míg meg nem gyógyult,

- a május 1-jét Helsinkiben azért karaokéval és piálással jól megünnepelte.

A delírium 16 napon át tartott, két nappal később Räikkönen Barcelonában volt a Spanyol GP-n, két nap múlva harmadik lett a futamon, majd a sajtótájékoztatón Boldog Anyák Napját kívánt minden anyukának. Ez a sztori és ez a korszak távolinak tűnik, bár csak pár éve volt. Kimi már nem így él, de egyszer így élt

– folytatta a mesélő.

  • Kimi, a családapa

Nagy lesz az ugrás és a kontraszt, de kisfia, majd kislánya születése óta Kimi Räikkönent mintha kicserélték volna.

Nem ideális egy évben 140 napot távollennem. Csak ott szeretnék lenni, otthon. Ez a legfontosabb, nem is az, hogy foglalkozom-e a gyerekekkel. Az én családomban mindig együtt voltunk, mert mindannyian imádtuk a motorsportot. Talán emiatt is érzek így

- írja le a melón kívüli mindennapjait Räikkönen.

Köztudott, hogy Kimi szeret aludni, "az alvás neki olyan, mintha a versenyautóban lenne, senki nem tesz fel hülye kérdéseket". Az otthoni sziesztát csak a fia, Robin szakíthatja meg, ha épp játszani akar. Azaz most már szinte mindig. Kimi mindig enged a kérésének - írja a mesélő.

  • Kimi és a duma

Kimi nem szeret beszélni - nem igaz, csak nem mond ki 10 szót, ha 1 is elég.

Már évekkel ezelőtt regélt erről egy finn haverja, állította, hogy Räikkönen társaságban igazi viccmesélős, sztorizgatós figura. Nem könnyű elképzelni, de az új Ferrari-ügyvezető, Louis Camilleri - aki sokkal régebbről ismeri Kimit, és az esküvőjén is ott volt - ezt erősíti meg a könyvben.

"És akkor hirtelen Kimi felállt, és beszédet mondott. Nem volt megírva, és soha nem feledem, teljesen megérintett. Az egyik leggyönyörűbb beszéd volt, amit életemben hallottam. Vagy 10 percig abba sem hagyta" - emlékezett vissza Camilleri.

  • Kimi és a mobiltelefon

Nincsenek jó viszonyban, egy például a tengerben végezte, igaz, örömében, amikor hozta a hírt, hogy megvan Räikkönen második ferraris szerződése (2013).

De mit mond a mobilokról emberünk?

A hívások 90 százalékában semmi fontos nincs. A 90-es években még volt mit mondanunk, például bulizni hívtak, nem csak úgy a semmiért csörögtek rám. Évek óta le van halkítva a telefonom. Ne fárasszanak, hogy arra feleljek, 'amúgy semmi fontosat nem akartam, csak megkérdezni, hogy vagy'.

  • És akkor Kimi megszerelte a vécét a Ferrari-kamionban

A sztori az életrajzíró menedzserétől származik, Sami Visától, és nem is régi, 2017 elején, a barcelonai F1-teszten történt.

"Kiminek feltűnt, hogy a Ferrari-motorhome vécéje nem működik rendesen. Kiment a szerelőkhöz, akik nem akartak hinni a fülüknek, de adtak egy kulcsot. Kimi rájött, hogy a jachtján is hasonlóan működik a rendszer, a kamion alá mászott, és seperc alatt megjavította a vécét. A staffnak leesett az álla."

"Szeretem használni a kezeimet - mondja már Räikkönen. - Szeretek javítgatni, helyrepofozni dolgokat, építeni és tervezni. Pillanatok alatt találok megoldást, ha valami elromlik."

Ha az F1-karrierje nem jön össze, valószínűleg autószerelő lenne, bár a szerelősulit nem fejezte be. De nagyon ért a kocsikhoz, mindenről tudja, hogyan működik.

  • Kimi és a visszavonulás

Most írt alá két évre a Sauberhez, úgyhogy még arrébb lesz, de a tervei már megvannak, és nem is hallgatta el azokat.

"Olyat akarok csinálni, amiben hasznos lehetek, amibe belerakhatom szívem-lelkem, és tudom befolyásolni a dolgokat. Nem akarok álldogálni egy kanna olajjal a kezemben, és azt szajkózni, milyen kiváló a téli körülmények között. És nem akarok egy bevásárlóközpont sarkában téblábolni talpig overallban, mikrofonnal a kezemben, és dicsérni, hogy ez milyen jó sampon."

Räikkönen jövője egyébként valahol a motokrossz környékén lehet, az a kedvenc hobbija, sőt a szenvedélye. Saját csapata is van, és ha beszédbe akarunk elegyedni vele, a motor a legjobb téma.