Pályacsúccsal Hamiltoné a pole, Vettel csak 5. helyről rajtol

2018.10.21. 00:06

Röviddel az Amerikai Nagydíj időmérője előtt szemerkélni kezdett az eső Austinban, de végül a harmadik szabadedzéshez hasonlóan száraz pályára mehetett ki a mezőny. Az időmérő első harmadában nem is volt meglepetés, a két McLaren, a két Williams, illetve a sauberes Marcus Ericsson esett ki, de elöl volt némi aggodalom, amikor Max Verstappen műszaki hibára panaszkodott egy kicsúszás után:

a holland a jobb hátsó felfüggesztését törte el, így hiába jutott tovább a Q2-be, ott már nem tudott mért kört menni, a csapat ugyanis nem tudta időben megszerelni az autót.

A Q1-ben még a Mercedesek voltak az élen, a Q2-t viszont már a Ferrarik nyitották az első két helyen – a Mercedes, a pénteken rajtbüntetést összeszedő Vettel, illetve Daniel Ricciardo kockáztatott a gumikkal, és ultralágy helyett szuperlággyal mentek tovább a Q3-ba, hogy a valamivel keményebb szettel kezdhessék a futamot.

Végül Riccairdo kivételével mindenki ultralággyal ment tovább a top 10-be, Carlos Sainz, Kevin Magnussen, illetve a két Toro Rosso esett ki Verstappen mellett, Sainz 2 ezreddel maradt le a továbbjutásról, amitől csapattársa, Nico Hülkenberg ütötte el. Az élen a két Ferrari maradt, meglepetésre viszont a 3-4. helyeket elfoglaló Mercedesek után a két Force India jött ekkor még.

A Q3-ban viszont már a két Mercedes kezdett elöl, majd Vettel szúrt be Hamilton és Bottas közé, a német 88 ezredmásodperccel maradt le az angoltól elsőre. Második próbálkozásra az élmenők mind javítottak, Bottas csak Vettel elé ért fel, majd Kimi Räikkönen állt az élre, akit aztán Hamilton előzött 7 századdal. A legvégén Vettel ért át a célvonalon, 61 ezreddel lassabb idővel, mint Hamilton, így az angolé lett a pole, sorban harmadszor – ezzel együtt 1:32,237-re javította a pályacsúcsot. Vettel erős káromkodással fogadt a rádióban, amikor megtudta, mennyivel kapott ki.

A rajtbüntetése miatt Vettel csak az ötödik helyről, Daniel Ricciardo mögül indulhat majd, ezzel Hamilton közel került ahhoz, hogy már az Amerikai GP végén megszerezze ötödik vb-címét. A futam vasárnap 20.10-től rajtol.

A 2018-as Amerikai Nagydíj időmérőjének eredménye

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?