Brawn meglepő tanulsága az Amerikai GP-ről

2018.10.23. 17:09

Meglepő tanulságra jutott a 2018-as Amerikai Nagydíj után az F1 fejlesztéséért felelős Ross Brawn, aki szerint annak köszönhettük az egyébként tényleg szokatlanul izgalmas futamot, hogy a csapatok az eső miatt nagyon kevés adathoz jutottak pénteken. Emiatt a három topcsapat, a Ferrari, a Red Bull és a Mercedes is eltérő stratégiát választott, ami szuperszoros befutót eredményezett, a dobogón végző három pilóta, Kimi Räikkönen, Max Verstappen és Lewis Hamilton 2,3 másodpercen belül volt egymástól a leintéskor.

Vagyis ha az F1 csökkentené a csapatok által gyűjtött adat mennyiségét, akkor izgalmasabb futamokat kaphatnának a nézők végeredményül.

Brawn meglátása szerint az összesen hét órányi szabadedzéssel minden csapat a tökélyre tudja fejleszteni a stratégiáját, enélkül viszont minden kiszámíthatatlanabb, ahogy azt vasárnap is láthattuk.

A megállapítással Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is egyetértett, az osztrák viszont úgy látja, hogy ha csökkentenék a szabadedzések idejét, akkor a csapatok más, pályán kívüli módszerekhez folyamodnának, hogy a lehető legjobb stratégiát választhassák ki, feltehetően még több szimulációt lefuttatva.