Hogy lehet világbajnok idén a Ferrari?

2018.11.05. 14:11

Lewis Hamilton két hete megszerezte ötödik világbajnoki címét Mexikóban, így a Ferrarinak nem maradt más, mint a konstruktőri világbajnoki cím. Az olasz csapat hátránya 55 pont a Merci mögött, a hátralévő két futamon 86 pontot lehet szerezni, azaz a Mercedes segítsége nélkül nem sok esélyük van az olaszoknak. De sansz van, és Maurizio Arrivabene ki is jelentette, hogy rámennek a címre, ahogy csak tudnak.

"Akarom a konstruktőr-vb-t!"

Nézzük, hogy jöhet össze.

Amennyiben a Ferrari Brazíliában és Abu-Dzabiban is kettős győzelmet arat, akkor 86-tal növeli pontjai számát. A Mercedesnek ugyanakkor az is elég, ha a két pilótája nem végez az 5-6. helynél hátrébb a hátralévő két futamon – vagyis a két Red Bullon kívül másnak is meg kellene előznie legalább az egyik Mercedest. Sőt:

a németek két ötödik, egy hatodik és egy hetedik hellyel is megszereznék a gyártók világbajnoki címét.

Nem tűnik erősnek az esély, csakhogy

Hamilton tavaly is kiengedett, miután világbajnok lett. ráadásul a Mercedes látványosan visszaesett az utóbbi két futamon.

Hamilton Amerikában harmadik, Mexikóban negyedik lett, Valtteri Bottas mindkétszer ötödikként futott be.

A Mercedes finn pilótája ráadásul idén jóval gyengébb, mint tavaly: ugyanazzal az autóval 131 ponttal szerzett kevesebbet, mint a világbajnok Hamilton. Elsősorban tehát Bottasban bízhat a Ferrari, akinek idén már két kiesés mellett egy 8. és egy 7. helye is van.

A finnel ellentétben Hamilton csak kétszer végzett a negyedik helynél hátrébb  2018-ban: Kanadában ötödik lett, Ausztriában kiesett. Tavaly viszont elengedte a szezon végét, egy negyedik és egy második helyre futotta tőle, ami persze még mindig elég lenne a Mercedesnek.

A Ferrari nem tehet mást, mint hogy megpróbálja kettős győzelemmel behúzni mindkét hátralévő versenyt, és reméli, hogy legalább az egyik Mercedes-pilóta nem szerez pontot.

A középmezőnyben is vannak kérdések

A harmadik erőt jelentő Red Bull Verstappen bombaformája ellenére sem tud már javítani a harmadik pozícióján, ahogy a negyedik-ötödik helyen lévő Renault-Haas páros, illetve az utolsó pozícióban lévő Williams helye is biztosnak tűnik.

A 9. Toro Rosso viszont csak három pontra van lemaradva az előtte lévő Saubertől, ahogy a 7. helyezett Force Indiának is lehet esélye ledolgozni a 15 pontos hátrányát a 6. McLarennel szemben. Ugyanakkor valószínűbb, hogy a Ferrari fiókcsapata megtartja a 8. helyét, az idény közben csődöt jelentő Force India pedig befogja a McLarent. 

A konstruktőri világbajnokság állása:

  1. Mercedes – 585 pont
  2. Ferrari – 530
  3. Red Bull – 362
  4. Renault – 114
  5. Haas – 84
  6. McLaren – 62
  7. Force India – 47
  8. Sauber – 36
  9. Toro Rosso – 33
  10. Williams – 7

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?