2018 vs. 2019: az F1 új szabályai

2018.11.09. 11:03

Jövőre minimálisan, de azért látható mértékben változnak az aerodinamikai szabályok a Forma-1-ben. Az Autosport.com szakírói a híres F1-grafikus, Giorgio Piola videójában foglalták össze, mikre kell figyelni az új kocsiknál.

Éspedig:

  • 20 centivel szélesebb, pár centivel magasabb, de főleg sokkal egyszerűbb első szárny
  • feleakkora, szintén jóval egyszerűbb oldallégterelők a légbeömlők előtt (a változtatást az eredményezte, hogy látszódjanak a szponzorfeliratok a vezetőfülke oldalán, így azt a helyet újra el lehessen adni hirdetőknek)
  • láthatóan magasabb és szélesebb hátsó szárny
  • aminek eredménye, hogy a DRS-rés tágabb lesz, így - elméletileg - még könnyebben lehet előzni
  • leegyszerűsített elsőfékrendszerek

A változtatásoknál arra törekedtek, hogy az autók közelebbről tudják követni egymást, így növekedjen az előzések száma. A kocsik leszorítóerőt veszítenek majd a jóval egyszerűbb légterelőkkel, ami miatt visszaeshetnek a köridők, de a szakértők biztosak benne, hogy a mérnökök új trükkökkel és megoldásokkal vissza fogják nyerni a veszteséget.

Az első 2019-es autókat várhatóan február elején-közepén kezdik bemutatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?