A Mercedesé az első sor a szezonzárón

2018.11.24. 15:18
Könnyedén szerezte meg az első sort a Mercedes a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon. A Red Bull elfogyott a végére, még a Ferrarit sem sikerült megszorongatni. Leclerc az időmérő hőse, Alonso a 16. helyen végzett az utolsó időmérőjén.

A topcsapatok hozták a kötelezőt a Q1-ben, mindkét Ferrari, Mercedes és Red Bull továbbjutott. Vettel ráadásul meg is nyerte az első etapot a két Mercedes előtt, a hétvégén most először volt a Ferrari a leggyorsabb. Nagyot ment a Force Indiával Ocon és a jövőre a Ferrarival versenyző Leclerc is: előbbi a 4., utóbbi pedig a hetedik lett.

az utolsó futamára készülő alonso is bejutott a q2-be.

A kétszeres spanyol világbajnok ezzel egy egészen egyedi rekordot állított fel: 21-0-ra verte a Vandoorne-t az időmérőkön idén (hasonlóra korábban is volt már példa, de nem ennyi futamon). A belgán kívül kiesett a két Williams és a két Toro Rosso is, Gasly motorja ráadásul pont a gyors körén, az utolsó kanyarban ment tönkre.

A második etap már érdekesebb volt. A top pilóták a közepesnek számító ultralágy gumikon próbálkoztak, ami a Mercedesnek és a Ferrarinak nem is okozott problémát, de a Red Bull alaposan megszenvedett vele.

olyannyira, hogy Ricciardo csak a 10. helyen végzett, Verstappen pedig kénytelen volt hiperlágyakon egy újabb gyors kört futni, ami komoly hátrányt jelenthet majd a futamon.

Leclerc és Ocon ismét nagyot ment, mellettük Grosjean és Hülkenberg fért még be a legjobb 10-be. Alonsónak csak a 16. hely jött össze, rajta kívül Sainz, Ericsson, Magnussen és Pérez esett ki.

A Q3-ban Hamilton rögtön körrekorddal kezdett, de Vettel csak 57 ezreddel maradt el tőle. Mögöttük Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Verstappen, Grosjean, Hülkenberg, Leclerc és Ocon volt a sorrend az első próbálkozás után.

A második nekifutásra is Hamilton volt a leggyorsabb, ráadásul fél másodperccel javította meg a saját idejét, még csak a közelében sem tudott férkőzni senki.

Ez volt a brit 11. pole-ja idén.

A második rajtkockát Bottas szerezte meg, utánuk a két Ferrari és a két Red Bull következett. A középmezőnyből Grosjean volt a legjobb, őt Leclerc, Ocon és Hülkenberg követte.

A futam vasárnap 14.10-kor kezdődik.