Egy métert nem tesztelt még F1-kocsit a legújabb Toro Rosso-pilóta

2018.11.26. 17:55

November 26-ára már csak egyetlen pilótát nem jelentettek be hivatalosan a 2019-es Forma-1-mezőnyből, miután a Toro Rosso hétfőn közölte a régóta sejthető tényt, miszerint a 22 éves thai pilóta, Alexander Albon lesz a második pilótájuk Danyiil Kvjat mellett.

Ezzel a 2019-es Toro Rosso-páros mindkét tagja olyan versenyző lesz majd, akik ugyan a Red Bull pilótanevelő programjában indultak, de végül egy külső kitérővel tértek vissza oda – Kvjat a Ferrari szimulátorpilótája volt tavaly, miután több lehetőséget is elpuskázott a Toro Rossónál és a Red Bullnál, míg a juniorprogramba 2012-ben bekerült Albonnal nem sokkal utána szakítottak.

Albon azóta harmadik lett 2014-ben a Formula Renault 2.0 Eurocupban, 2016-ban ezüstérmes lett a GP3-ban, idén pedig bronzéremmel zárta a Forma-2-es bajnokságot – hozzá hasonlóan az első George Russell és a második Lando Norris is az F1-ben versenyez majd.

Csakhogy míg két a két brit már komoly ismertségre tett szert az F1-kocsikkal, addig Albon még egy métert nem tesztelt élesben F1-gépet. A Toro Rosso-szerződést is csak azután írta alá, hogy órákkal korábban a Nissan e.dams felbontotta a Forma-E-szereplésről szóló megállapodását.

Hivatalosan már csak a Force Indiánál van üres hely Sergio Pérez mellett, valamiért kivárnak a Williamstől érkező Lance Stroll bejelentésével – talán az új csapatnévvel együtt akarják bejelenteni a pilótát is.

A 2019-es pilótapárosok

Csapat   Pilóta   Pilóta  
Ferrari   Sebastian Vettel   Charles Leclerc  
Haas-Ferrari   Romain Grosjean   Kevin Magnussen  
McLaren-Renault   Carlos Sainz   Lando Norris  
Mercedes   Lewis Hamilton   Valtteri Bottas  
Red Bull Racing-Honda   Pierre Gasly   Max Verstappen  
Renault   Daniel Ricciardo   Nico Hülkenberg  
Sauber-Ferrari   Kimi Räikkönen   Antonio Giovinazzi  
Toro Rosso-Honda   Danyiil Kvjat   Alexander Albon  
Williams-Mercedes   Robert Kubica   George Russell  
? Force India?   Sergio Pérez   ? Lance Stroll ?