Ferrari: visszatérhet a bukott csapatfőnök

2019.01.14. 14:32

Visszatérhet a Ferrarihoz Stefano Domenicali, az olasz istálló egykori csapatfőnöke, írja a a Corriere dello Sport és az Autosprint. Az 53 éves menedzsernek vastagon benne volt a keze a Ferrari mélyrepülésében, 2014-ben elején küldték el – hivatalosan ő mondott le –, mikor az év végén az olaszokat a Mercedes és a Red Bull mellett még a Williams is legyőzte.

Domenicali 2008 és 2014 között volt a Ferrari csapatfőnöke, Jean Todtól vette át az irányítást. A 2008-as szezonban majdnem világbajnok lett a csapat Felipe Massával, de  ez leginkább az előző rezsim érdeme volt.

2009 teljes kudarc volt egy Ferrari-győzelemmel, és bár 2010-ben a Ferrarihoz csábította Fernando Alonsót, a spanyol világbajnokkal sem sikerült vb-t nyerni – a 2010-es és 2012-es szezonban is az utolsó futamon úszott el a bajnoki cím.

A bűnbak leginkább Domenicali volt, ugyanis egyszer sem az olaszoké volt a legjobb autó, az általa kijelölt irány pedig annyira tévesnek bizonyult, hogy 2014-ben a negyedik erőnek esett vissza a Ferrari. Alsono csak kétszer állt dobogón, a Mercedes és a Red Bull párosa mellett Valtteri Bottas is megelőzte a Williamsszel, a spanyol csak 6. lett, míg Kimi Räikkönen 12.

Ennek ellenére a Ferrari jelenlegi vezetése visszahozná a csapathoz domenicalit, állítólag ő vezetné a Liberty Mediával folytatott tárgyalásokat, ügyvezetőnek neveznék ki Louis camilleri helyett.

Az aktuális Concorde Egyezmény 2020 végéig érvényes, a Liberty pedig 2021-től komoly változásokat vezetne be költségvetési plafonnal és új pénzelosztási metódussal. Ez a jelenleg kivételezett pozíciót betöltő Ferrarit érinti a legkellemetlenebbül, és az új megállapodás tárgyalását az olaszok a jelek szerint nem bíznák a múlt héten kinevezett új csapatfőnökre, Mattia Binottóra

Domenicali egyébként az utóbbi években a Lamborghini topmenedzsere volt, ahol szép eredményeket ért el az autóeladásokban.