Kameratrükkökkel gyorsítják fel az F1-et

2019.01.31. 14:18

Amikor bő egy éve a Liberty Media megvette a Forma-1-et, néhány pályán már 2018-ra módosítottak a kameraállásokon, hogy a tévében gyorsabbnak tűnjenek a kocsik, de idén minden eddiginél nagyobb változások jönnek ezen a területen, ismertette terveit Dean Locke, az F1 TV&Media-főnöke az Autosportnak.

A menedzser arról beszélt, hogy a képernyőn nem mindig jönát, mennyire gyorsak is valójában az F1-autók, ezért azon dolgoznak, hogy visszaadják a reális sebességet.

Minden kamerapozíciót átgondolunk. Ha tribünről nézed őket, hihetetlenek, nem? De kamerallások, lencsék sokat csalhatnak, és kevésbé gyorsnak tüntethetik fel őket. Kipróbáltunk pár módszert, hogy javítsunk ezen, kis trükköket.

Az F1 problémája, hogy ugyan szinte bárhonnan tud kameraképet adni a közvetítő stáb, a legélethűbb szögből, vagyis a kocsik szintjéről leginkább csak belső kamerákból képes erre. És minél magasabbról mutatsz egy autót, annál lassabbnak tűnik.

Ismét felmerült a hang problematikája is, 2014, a turbóváltás óta jóval halkabbak a motorok, és ez sokat elvesz a show-ból. A helyszínen is és a tévé előtt is.

Sokat tettünk, hogy átvigyük a hangot, pár pályán sikerült, páron kevésbé. Például a Honda-motorok már nagyon jól szóltak tavaly. Izgalmas módosításokat tettünk ezért is

- nyilatkozta Locke, de hogy pontosan mit, azt nem árulta el.

Lényeg, 2019-ben a tavalyihoz képest erősen feljavított tv-látványt igérnek, elsőként március 15-től, az Ausztrál Nagydíjon.