Két héten belül eldől az F1 jövője

2019.03.15. 17:36

Még márciusban, a Forma-1 Stratégiai Csoport következő gyűlésén bemutatja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az F1-csapatoknak a 2021-es szabálytervezetet, jelentette be az FIA elnöke, Jean Todt. A következő gyűlés március 26-án, Londonban lesz, ugyanezen a napon ül össze az F1 tanácsa is, hasonló okokból.

Todt előzetesen annyit árult el, hogy ismertetik majd a globális marketingtervet, illetve a csapatok elé terjesztett költségcsökkentési tervet is, és a talán legfontosabb elemet, a motorszabályokat is, amiket pár napja már el is küldtek előzetes elbírálásra a csapatoknak.

Ugyan a Stratégiai Csoportban csak hat csapat – Mercedes, Ferrari, McLaren, Williams, Red Bull, Renault – van benne, a kérdés fontossága miatt a többieket is meghívják, igaz, csak megfigyelőnek. Ha elfogadják az FIA terveit, akkor az F1-tanács hagyhatja azt jóvá.

Bővülhet a mezőny

Ezzel párhuzamosan a Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Chase Carey azt is elmondta, hogy bár nem sikerült új motorgyártót meggyőzniük arról, hogy szálljanak be az F1-be, vagyis ha nem lesz kiszálló, marad a Ferrari, Mercedes, Renault, Honda négyes, de arra igen jó esély van, hogy több csapat is csatlakozzon a sorozathoz.

Persze ez csak akkor történik meg, hogy ha az F1 az érdeklődők számára vonzó üzleti és versenymodellt mutat be, tette hozzá Carey, vagyis ha nem a világ minden pénzét elköltve is gyorsan versenyképessé válhatnak a friss belépők. A 2021-es szabálytervek egyébként pont ilyen helyzetet hoznának létre, részben ezért is hirdetett meg már tendert az F1 egységes alkatrészek, mint például a váltó beszállítására.

Todt célja, hogy 2021-ben újra 12 csapatos legyen az F1, ami utoljára a 2012-es szezonban, még a HRT megszűnése előtt volt.