3 okból nem nyert Alonso a Ferrarival

2019.03.27. 16:29

A Forma-1-podcast legutóbbi vendége Luca Di Montezemolo, a Ferrari exelnöke volt, aki a 90-es évek elejétől egészen 2014 végéig vezette a gyárat és - közvetve - az istállót.

Ő volt az, aki a rövid Räikkönen-éra után, 2010-ben első számú pilótának szerződtette Fernando Alonsót, akitől mindenki azt várta, visszahozza a verhetetlen, schumacheres éveket. Bár a spanyol 2010-ben és 2012-ben is közel állt a bajnoksághoz, illetve 2013-ban is második lett, sosem nyerte meg a Ferrarival a címet.

Montezemolo az adásban három részre szedte, miért nem jött össze neki a vb-trófea.

  1. "Az első, hogy épp akkor volt a Ferrarinál, mikor a Red Bull olyan vagy majdnem olyan domináns volt a Forma-1-ben, mint a Ferrari a 2000-es években." (2000-2004 Michael Schumacher zsinórban ötször nyert velük.)
  2. "A másodikat nem szívesen mondom ki, de egyszerűen balszerencsés volt. 2012-ben úgy is veszített, hogy Vettel az első körben ütközött, vagy 2010, amikor negyedik hely is elég lett volna neki, de a csapat nagyot hibázott. Mindkétszer az utolsó futamon buktunk el."
  3. "A karaktere. A legnagyobb különbség Michael Schumacher és Niki Lauda, illetve Alonso között, hogy ő külön állt, és nem a Ferrarival.

Ha nyert, örült, ha nem, az a csapat hibája volt, és duzzogott. Kevésbé állt közel az istállóhoz, mint Michael és Niki. Különösen a nehéz pillanatokban. A jó időkben könnyű közel maradni."

A 3-as pontot Alonso Twitteren azonnal cáfolta is, az F1 hivatalos oldalára sírva röhögő szmájlikkal reagált, illetve ezzel a kommenttel:

Nem véletlenül nem követtem ezt az oldalt eddig. Ma újra rájöttem, miért! Az elnök sosem mondta ezt. Különösen, miután a pontok 80 százalékát megszereztük a csapatnak. Keményen versenyzünk, együtt, teljes szívvel és az utolsó versenyig küzdöttünk a bajnokságért.

Montezemolo összességében dicsérte Alonsót:

"Nagyon jó pilóta volt, pariban Vettellel és Hamiltonnal, mint a modern korszak legjobbjai, és nagyon közel Schumacherhez. Futamon fantasztikus volt, és az ma is. A bajnokságait nem a saját hibái miatt veszítette el. Ha nyert volna, ma másképp beszélnénk róla, hogy bár évekig nem volt övé a legjobb kocsi, mégis bajnok lett."

Montezemolo volt az, aki szerződtette Alonso utódját, Sebastian Vettelt, de már nem dolgozhatott vele együtt, mert leváltották. A németről is jó véleménnyel van, de pedzegette, hogy valami talán hiányzik.

"Kívülről, és kívülről néha téved az ember, úgy tűnik, hogy gyors, kedves srác, imádja a Ferrarit, tisztában van a felelősségével. De talán néha nem elég kitartó, nem elég higgadt a kulcspillanatokban."

Vettel ötödik szezonját kezdte a Ferrarinál, bajnok egyelőre nem lett, a szezont egy kijózanító negyedik hellyel indította Ausztráliában.