F1: alakul a négyrészes időmérő

2019.03.29. 14:42

Közelebb került a Forma-1 a négyrészes időmérő bevezetéséhez a 2020-as szezonra, értesült az Autosport.com.

Az F1 vezető figurái a hét elején Londonban tanácskoztak a 2021-es szabályokról és az új együttműködési szerződésről, a mítingen szóba került a kvalifikáció átszervezése is. Az ötlet még tavaly merült fel, lényege, hogy a négy részre osztott egyórás időszakban

4-4-4 autó esne ki az első három negyedben, így 8 kocsi maradna a döntő negyedre, amikor a pole pozícióért hajtanának a pilóták.

Ami a megvalósítás útjában áll, az a gumielosztás, a Pirelli ugyanis nem akar több gumit szállítani a csapatoknak a jelenleginél, illetve ott a kérdés, hogyan lehetne felkavarni az erősorrendet.

A felvetés egyik oka ugyanis, hogy a legjobbak így háromszor szúrhatnák el a továbbjutásukat a jelenlegi kettővel szemben, háromszor kellene kvázi tökéletes teljesítmény, hogy továbbjussanak, vagyis nagyobb lenne a hibalehetőség. Főleg a 3-4. negyed határán, amikor már csak a legjobb 12 autó lenne a pályán.

Felmerült továbbá, hogy az élmezőny kezdje a futamot az utolsó negyedben használt gumikkal, szemben a mostani szabállyal, mely szerint az utolsó előtti etapban használt - többnyire keményebb, a futam elején kedvezőbb - gumikat rakhatják vissza az indulásra. Mivel a pole-hoz a leglágyabb gumikra lenne szükség, a nyolcon kívüli középmezőny esélyt kapna, hogy a startnál és a futam elején megkavarja az erőviszonyokat.

Erre a felvetésre Bahreinben az Autosportnak egy forrás azt mondta, annyira fontos a legkedvezőbb gumi a rajtnál, hogy szerinte az élcsapatok nem a leggyorsabb, hanem a startnál leghasznosabb gumikon kvalifikálnának a pole-ért is.

Mindenesetre a módosítás sínen van. Most a 20 indulóból öt esik ki az első, öt a második harmadban, és a maradék 10 folytathatja az utolsó körben a pole-ért.

Ez az, amit a drukkerek látni akarnak. Kicsit rövidebb etapok kicsit kevesebb idővel közöttük, 4-4-4 kiesővel. Nekem tetszik az ötlet, de nem az én döntésem

- ismertette a helyzetet még tavaly Charlie Whiting, a Forma-1 két hete, az idénynyitó Ausztrál GP előtt tragikusan hirtelen meghalt versenyigazgatója.