Leclerc körrekorddal a pole-ban, Ferrari első sor Bahreinben

GettyImages-1139294269
2019.03.30. 17:10

Charles Leclerc második ferraris hétvégéjén megszerezte karrierje első rajtelsőségét a Forma-1-ben. Vettelnek nem volt jó napja, simán kikapott a csapattársától, de így is a meglepően lassú Mercedes előtt végzett.

Q1

Az első etapban nem történt semmi váratlan. A Ferrari magabiztosan végzett az első két helyen, Leclert több mint két tizeddel volt jobb Vettelnél. A Mercedes a szabadedzésekhez hasonlóan 7-8 tizedet kapott, ami rengeteg, ráadásul Bottast Norris meg is előzte a McLarennel, így a finn csak az ötödik legjobb időt futotta.

Red Bull továbbra is szenvedett, Verstappen csak a 9. helyen végzett, Gasly pedig a 14. lett. Az Alfa Romeo sem teljesített jól: Raikkönen az utolsó helyen jutott tovább, Giovinazzi pedig a két Williamshez, Hülkenberghez és Strollhoz hasonlóan kiesett. 

Az edzéseken jól menő Haasok most is magabiztosan jutottak tovább, de Norris feltartása miatt szinte biztos, hogy Grosjean büntetést fog kapni:

Q2

A Q2-ben sem változtak az erőviszonyok: Leclerc nagyon simán végzett az élen, mögötte Vettel három-, Hamilton és Bottas pedig 5-7 tizedre volt lemaradva. A Ferrari azonban így sem lehet teljesen elégedett, miután kibabráltak Vettellel: a németet először a forgalomba küldték ki – kritizálta is miatta a csapatot –, emiatt pedig másodszor is gyorst kört kellett futnia a biztos továbbjutáshoz.

Jól mentek a Haasok és a McLarenek: Magnussen, Gorsjean, Sainz és Norris is továbbjutott. Verstappen is hozta a kötelezőt a Red Bullal, Kimi Räikkönen pedig csodával határos módon szintén ott a top 10-ben: 0,017 másodperccel előzte meg a 11. Ricciardót.

Az ausztrál mellett még Albon, Gasly, Perez és Kvjat búcsúzott a második szakaszban.

Q3

A Mercedes feltekert mindent, Hamilton és Bottas is több tizedet javult az első próbálkozásnál, de ez sem volt elég a Ferrari ellen: az Ferrarinál újonc Leclerc 1:27.958-as idővel hajszálra pontosan beállította Vettel tavalyi körrekordját. A német az első körből kimaradt a Q2-es baki miatt, így Verstappennel együtt a bokszból figyelte csapattársa teljesítményét.

Az utolsó két percben már mindenki pályán volt. Először Vettel ment gyors kört a nagyok közül, többször is hibázott, de ha Leclercet nem is, a két Mercedest így is sikerült megelőznie. Hamilton és Bottas már nem tudott gyorsulni, így már biztos az utolsóként érkező Leclercé volt a pole, de a fiatal pilóta odatette magát, 

1:27.866-os idejével új körrekordot állított fel.

Verstappen végül feljött az ötödikre, mögötte Magnussen, Sainz, Grosjean, Räikkönen, Norris volt a sorrend. Grosjeant még vizsgálják, könnyen lehet, hogy rajtbüntetést kap a holnapi futamra.

(Borítókép: Charles Leclerc Bahreinben 2019. március 30-án.  Fotó: Lars Baron/Getty Images)