Hamilton agyonverte a mezőnyt a kétszer megszakított 3. spanyol edzésen

2019.05.11. 13:03

Valtteri Bottas és a Mercedes uralta a Spanyol Nagydíj két pénteki szabadedzését, a sor pedig úgy sem szakadt meg, hogy Bottas az edzés első felében, az első mért köre előtti felvezetőn megcsúszott az ötös kanyarban, és elásta a hátsó kerekeit a sóderágyban.

Mivel a Mercedes közvetlenül a pálya szélén állt meg, a mentés idejére megszakították az edzést. Bottas előtt Sebastian Vettelnek is volt egy megpördülése, részben amiatt, hogy péntek óta jelentősen esett a hőmérséklet, és így nehezebb lett a gumik megfelelő hőfokra melegítése.

A kisebb szünet után nem sokkal Lewis Hamilton gyorsan rendet tett a köridők között, és nagyjából 25 perccel a leintés előtt kerek 6 tizeddel előzte be Vettelt, ami önmagában elég nagy különbség, de Hamilton mindezt a lassabb, közepes keveréken tette meg, miközben a Ferrari addigra már a gyorsabb, lágy keveréken volt. Ezzel egyébként a hétvége eddigi legnagyobb különbségét hozta a Mercedes és a Ferrari között, hiszen az első szabadedzésen még csak 1 tizeddel nyert Bottas, a másodikon pedig csak 3 tized volt a címvédő Mercedes előnye.

A korai kicsúszás után az edzés utolsó 15 percére még vissza tudott térni Bottas, aki az első mért körével egyből 3,5 tizeddel Hamilton elé ugrott (már lágy gumin), de gyorsulóban volt a Ferrari is, Bottas után ugyanis szinte azonnal Charles Leclerc került az élre, 24 ezreddel előzve Bottast. Sokáig nem örülhetett az előnynek a Ferrari, amikor Hamilton is lágy gumikra váltott, azonnal újra fél másodperc fölé ment az előnye.

Innen már nem is jött sok változás, mert az edzés végén újabb piros zászló jött, miután George Russell csúszott háttal a falba a pálya elején, a kicsúszás után pedig már nem is indították újra az edzést.

Péntekről szombatra tovább folytatódtak a nagy motorcserék, Max Verstappen és Daniel Ricciardo után a másik Renault-versenyző Nico Hülkenberg, illetve mindkét McLaren-pilóta új motort kapott szombatra, és mindhármuknál cserélték a turbót és a hőenergia-visszanyerőt is.