Vettel helyében szétrúgtam volna a táblát is

GettyImages-1154844070
2019.06.10. 15:37

Még jó néhány napig biztosan beszédtéma lesz a Ferrari német világbajnokának öt másodperces büntetése a Kanadai Nagydíjon, amivel elveszítette az első helyét, még ha elsőnek is haladt át a célvonalon.

Sebastien Vettel hibázott az egyik kanyarban, ezt nem vitatja senki. Azt viszont igen, hogy szándékosan ne hagyott volna egy autónyi helyet a fal mellett haladó Lewis Hamiltonnak. A Ferrari fellebbezett, kíváncsi várja mindenki, milyen adatokkal támadják meg a döntést.

A britek egykori világbajnoka, Nigel Mansell szerint Hamilton nagyszerűen vezetett, de Vettel is. Feltette a kérdést, mit tehetett volna abban a helyzetben, amikor az autónak nem volt tapadása, és csak egy utas volt a kocsiban, nem pedig annak az irányítója. Annak örült, hogy nem találta el a falat.

A büntetést nevetségesnek gondolja, és téves lett a végeredmény, és ez az egész szerint nagyon kínos.

A szintén angol Damon Hill arról beszélt, hogy az ítélet miatt elveszítették a verseny utolsó köreit, ami szerinte nem jó. Egy 79-es dijoni versenyről készült fotót is posztolt, igaz ezzel az a baj, hogy a szabályok azóta jelentősen átalakultak.

Mario Andretti is elfogadhatatlannak nevezte ezt a büntetést.

Maga a Mercedes főnöke, Toto Wolff is arra utalt, nem hitte volna, hogy meg merik a versenybírók hozni ezt a döntést, holott a szabályok világosan fogalmaznak. Noha ez a helyzet sem fekete vagy fehér, ahogy az ilyenkor általában lenni szokott.

Ő egyébként azt szorgalmazza, hogy legyenek keményebbek a versenyek. A Skynak arról is beszélt, hogy Vettel reakcióját megértette, ő még ilyen felfokozott állapotban fel is rúgta volna a táblát, és hozzácsapja a kocsihoz.

A Bild egyébként közölt olyan fotót, amin az látszik, hogy volt egy autónyi hely Vettel és nagy riválisa között. Mondjuk az kevéssé meglepő, hogy ők sem értenek egyet a döntéssel.

(Nyitókép: A montreali verseny második helyezettje, Sebastian Vettel kicseréli a nyertes Hamilton autója előtt a helyezést jelző számokat. Fotó: Dan Istitene/Getty Images)