Hamilton megúszta, amit Vettel Kanadában nem

2019.06.21. 16:35

Ahogy az első, úgy a második szabadedzés is nagyobb esemény nélkül zajlott a Francia Nagydíj felvezetéseként. Mindkét pénteki  szakaszt a Mercedes nyerte, elsőre Lewis Hamilton, másodikre viszont Valtteri Bottas volta a leggyorsabb, miközben mögöttük a többség, így a Ferrari is különböző alkatrészeket tesztelt.

A meglehetősen gyors Paul Ricard versenypályán továbbra is jó formában maradt az egyelőre meglepetést okozó McLaren, ami az első edzésen a 7-8., a második viszont már az 5. és 7. helyeket tudta megszerezni, előzve például a Red Bullt.

A második edzésre a Ferrari (és a mezőny) hátránya tovább nőtt a Mercedes mögött, 37 századmásodpercről majdnem 7 tizedre ugrott az olaszok lemaradása. A Ferrari egyébként közvetlenül az edzés előtt beadta a csapat által jelentős új bizonyítéknak titulált adatokat a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) Sebastian Vettel kanadai 5 másodperces büntetése ügyében. A Kanadai Nagydíjon dolgozó versenybírók és az FIA röviddel az edzés leintése után közölték, hogy nem adnak helyt a Ferrari kérelmének, így marad érvényben Vettel büntetése.

Ahogy Lewis Hamilton ügyében sem döntöttek a stewardok: az ötszörös világbajnok pilóta az edzés közepén rontott el egy kanyart, és csúszott ki, majd a pályáról visszatérve kitérő manőverre készítette a mögötte érkező Max Verstappent.

Hamilton ugyan kézjellel elnézést kért a hollandtól, de a stewardok jelezték, kivizsgálják az esetet a második edzés után – Vettel pont hasonló szituáció után kapta a felülvizsgálat alatt álló, a Kanadai Nagydíjon aratott győzelmébe kerülő büntetést két hete. Végül felmentették az eset alól, így nem kapott büntetést a hétvége további részére.