Senki nem mondta, mi jön, késtem a dobogóról

2019.07.02. 10:12

Négy és fél év kemény munkája érett be vasárnap a Forma-1-ben, amikor a Honda 2015-ös visszatérése óta végre először nyert. Az Osztrák GP-n Max Verstappennel és a Red Bull Racinggel lettek elsők, a csapatfőnök Chris Horner elismerése jeléül a japánok technikai igazgatóját, Tojoharu Tanabét küldte az eredményhirdetésre.

A menedzser viszont majdnem mindenről lemaradt, már lement az osztrák és a holland himnusz, mire felért a pódiumra.

Meglepett, amikor azt mondták, te mész! Fogalmam sem volt, mit kell tennem, emiatt értem fel csak a többiek után. Először jártam odafent, sajnálom, nem tehetek róla, senki nem mondta el, hogy megy ez. De fantasztikus volt, láttam a csapatot, a Red Bullt, a drukkereket, mindenki nagyon örült

- mesélte az Autosportnak a Honda-főnök.

Tanabe aztán hamar feltalálta magát a dobogón
Tanabe aztán hamar feltalálta magát a dobogón

A Honda 2006-ban, a Hungaroringen nyert legutóbb még a BAR-istállóval, az volt Jenson Button első sikere az F1-ben.

2015-ben a McLarennel jöttek vissza, de három csapnivaló idény után az angolok kirúgták őket. A Red Bull segített a Hondán, 2018-ra fiókcsapata, a Toro Rosso autóiba szerelhették motorjaikat a japánok. Tanabe, aki ekkortájt kezdett új posztján, és szervezte meg a McLaren-Toros Rosso-átállást, nem is feledkezett meg róluk.

Csak megcsináltuk, köszönet a hazai staffnak, ami fáradhatatlanul dolgozott és a Toro Rossónak, ami visszaterelt minket a helyes útra. De a Honda nem egyedül érte ezt el, meg akarjuk köszönni a beszállítóinknak is. És persze a szurkolóinknak. 2015 óta vagyunk újra itt, de ez ismét egy új kezdet. Sokáig persze nem ünnepelhetünk, mert még le vagyunk maradva teljesítményben az ellenfelektől, azt még be kell hoznunk.

Tanabénak az is külön öröm lehetett, hogy a dobogón egy nagyon régi ismerősével futhatott össze, Gerhard Bergerrel: 1990-ben a McLaren-Hondánál az osztrák pilóta mellett kezdett a Forma-1-ben versenymérnökként.