F1: óriási dráma, Vettel és Leclerc Ferrarija is elromlott, Hamiltoné a pole

2019.07.27. 16:02
Hatalmas drámát hozott a 2019-es Német Nagydíj időmérője, amin a hétvégét uraló Ferrari mindkét kocsija elvérzett. Sebastian Vettel autója az időmérő elején romlott el, így csak a mezőny végéről indulhat majd, a szintén pole-ra esélyes Charles Leclerc a top 10-ig ugyan eljutott, de ott már nem mehetett mért kört. A Mercedes a hétvégi időeredményei alapján a semmiből vitte a pole-t a Hockenheimringen.

A Német Nagydíj mindhárom szabadedzésén domináló Ferrari drámájával indult a szombati időmérő a Hockenheimringen, ugyanis az időmérő első harmadában motorhibát jelentett a rádióban Sebastian Vettel, akinek a kocsijáról gyorsan le is került a borítás a garázsban. A német autóját nem sikerült időben megszerelni, így mért kör nélkül zárta a hazai futamának időmérőjét, és csak a mezőny legvégéről indul majd vasárnap.

Vettel nem először vérzett el idén időmérőn technikai hiba miatt, Ausztriában a Q3 legelején volt gond a légnyomással a motorban, most viszont a turbóba érkező levegővel volt gond. A csalódását növelhette, hogy egyrészt a hazai futamon nem tudott bizonyítani, másrészt pedig a kocsiban meglett volna a potenciál a pole megszerzésére. Nem szabad feledni viszont, hogy tavaly Lewis Hamilton a 14. helyről indulva nyert az esőben, vagyis az időjárás segítségével Vettel is csodát tehet.

Vettel mellett más nagy esélyesnek nem volt izgulni valója, bár az némi meglepetést okozott, hogy Lando Norris nem jutott a top 15-be a McLarennel. A Q2-ben aztán újabb dráma jött, Max Verstappen kocsijából ment el az erő, így az időmérő harmadának felénél, mért kör nélkül kellett visszatérnie a Red Bull garázsába. Mint kiderült, csak ráijesztett a motor a holland pilótára és szurkolóira, és végül a negyedik helyen simán továbbjutott.

Ehhez viszont el kellett használniuk egy szett lágy gumit, miközben az élmezőny többi tagja (Lewis Hamilton, Charles Leclerc és Valtteri Bottas is) közepes gumin mentek a Q3-ba, vagyis ők közepesen rajtolhatnak majd. Mögöttük, pontosabban a kiesőhelyek környékén óriási volt a csata, 0,033 másodperc volt csak a nyolcadik és a tizenharmadik hely között.

A drámának viszont ezzel még nem volt vége, a Q3 legelején, már a pályára hajtás előtt elkezdték szerelni a Ferrarinál Leclerc autóját, de nem jártak sikerrel, a monacói még a Q3 fele előtt kénytelen volt beletörődni, hogy csak a 10. helyről rajtolhat majd. Leclerc-nél az üzemanyagrendszerben volt hiba, vagyis két teljesen más jellegű probléma hátráltatta a két Ferrarit.

Az ő kiesésükkel Hamilton – a hétvége korábbi időeredményei alapján – a semmiből szerezte meg a pole-t a Mercedes hazai futamára, mellőle Max Verstappen indulhat majd az első sorból. Mögöttük marad a Mercedes-Red Bull minta, a második sorból ugyanis Valtteri Bottas és Pierre Gasly indulhatnak majd.

A futam vasárnap 15.10-kor rajtol majd, a két Ferrari a vártnál gyengébb rajthelye, illetve az ígért eső miatt is izgalmak várhatók majd.