Vettelt már futameltiltás fenyegeti

2019.09.09. 10:34

Veszélyes incidensnek minősítették a monzai felügyelők Sebastian Vettel akcióját a vasárnapi Olasz Nagydíjon, azonnal 10 másodperces stop and go kiállással büntették, majd a leintés után 3 büntetőpontot írtak az F1-licencére.

A 3 pont a maximális kiszabható büntetés egy esetért, a Vettel manővere után szintén hibázó Lance Stroll csak két pontot és áthajtásos büntetést kapott - gyakorlatilag amiatt enyhébbet a németnél, mert ő nem saját, hanem a ferraris hibájából pördült meg.

Vettel vállalta a felelősséget, elmondta, hibát követett el. A nagyon sokadikat az utóbbi három évet tekintve, és a negyediket az elmúlt 12 hónapon belül, ez pedig necces helyzetbe hozta: ha a következő három versenyen produkál még három pontnyi büntetést, eltiltják egy versenyről.

A négyszeres bajnoknak van egy büntetése

A mostanival együtt 9 pontnál jár, ha egy éven belül eljut 12-ig, jön a futameltiltás.

Vagyis Szingapúrban, Oroszországban és Japánban óvatosnak kell lennie, maximum csak két pontot szedhet össze.

Az Autosport.com már azt pedzegeti, hogy mit lépne a Ferrari, ha elvesztené egy GP-re Vettelt: szerintük az Alfa Romeótól Antonio Giovinazzit ültetnék át. Meglehetősen nehéz megindokolni, miért épp őt, hiszen a szezonban csak 3 pontot tudott összekaparni szemben csapattársa, Kimi Räikkönnen 31 pontjával. A finn sokkal rutinosabb, ráadásul tavalyig - összesen 8 éven át - a Ferrari pilótája volt, rátermettebb beugrónak tűnne az olasznál.

Egyelőre ez a kérdés még nem áll fent, ha Vettel vigyáz magára - és másokra -, nem lesz szükség a helyettesítésére.