A Ferrari mégis belengette a vétójogát, borulhat pár 2021-es F1-szabály

2019.11.02. 09:31

Csütörtökön mutatta be a Forma-1 és a Nemzetközi Automobil szövetség vezetősége a 10 csapat által ellenszavazat nélkül elfogadott, a Forma-1-be 2021-ben érkező szabályokat, egyben a két év múlva pályára kerülő autó első, alapváltozatú tervét. Akkor úgy tűnt, hogy a tíz csapat közül egyedüliként bármilyen szabálymódosításra nézve vétójoggal élő Ferrari eláll ettől a lehetőségtől, és átengedik a változtatásokat a sportág jövőjében, ám alig telt el egy nap a bemutató óta, és a Ferrari máris felhozta a vétójog kérdését

mondván, az elfogadott szabályok ugyan jó kiindulópontot jelentenek a jövőre nézve, de semmi olyan szabálymódosítást nem fogadnak el, ami szerintük káros a Forma-1 szempontjából.

Hogy ez mit is jelent? Egyfelől jelzés a Ferrari részéről, amivel gyorsan mindenkit emlékeztettek, nekik külön hálával tartoznak, amiért nem köptek bele a levesbe, másfelől még erősebb emlékeztető, hogy ezt később bármikor megtehetik majd, ha nekik nem tetsző szabálymódosítást látnak.

A hivatalos közleményben a jó kiindulópont mellett szerepel az is, hogy a csapatok közös feladata, hogy javítsanak a mostani terven, vagyis érezhetően nem maradéktalanul elégedettek a szabályokkal. Ez egyébként valószínűleg igaz a Red Bullra és a Mercedesre is, a sorsdöntő szavazás előtt mindhárom topcsapat kapcsán azt lehetett hallani, hogy vagy ellenzik, de legalábbis nem támogatják 100%-osan az F1-terveit, ám végül mégis megszavazták a módosításokat.

Hogy pontosan mivel van gondja a Ferrarinak (és a másik két topcsapatnak), azt egyelőre nem tudni.