A titokzatos szőke nő, aki ott áll mindig Hamilton árnyékában

GettyImages-617403316
2019.11.07. 18:38
Az F1-es pilóták hihetetlen erőhatásoknak vannak kitéve a versenyek alatt, ugyanakkor az állóképesség mellett egyre fontosabbá válik a versenyzők mentális felkészítése. Az újdonsült hatszoros világbajnok Lewis Hamilton mellett 2016 óta dolgozik az új-zélandi Angela Cullen tréner, aki abban segíti a pilótát, hogy a versenyhétvégék alatt kizárólag a vezetésre koncentrálhasson.

Lewis Hamilton a vasárnapi Amerikai Nagydíjon megszerezte zsinórban harmadik, pályafutása hatodik világbajnoki címét. Ezzel a sportág történetének második legsikeresebb pilótájává vált a hétszeres győztes Michael Schumacher mögött, sok tekintetben (pole pozíciók, győzelmi arány) viszont már megelőzte a német legendát. A brit még csak 34 éves, és látva a Mercedes erejét, minde esélye megvan, hogy a következő években beérje, és megelőzze Schumachert a bajnoki címek számában.

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan vált Hamilton a jelenlegi mezőny, és a Forma-1 egész történetének leghatékonyabb győztesévé.

Néhány adat, ami jól mutatja a brit könyörtelenségét:

  • a versenyek 33 százalékán tudott győzni;
  • a futamok több mint 60 százalékát dobogós helyezéssel zárja;
  • 85 százalék eséllyel fut be pontszerző helyen.

Az előző két évben elsősorban  időmérős tempójával tudott kitűnni Hamilton (2017-ben és 2018-ban  11-11 pole-t szerzett), ezzel szemben idén "mindössze" négy rajtelsőség jött össze neki, míg a ferraris Charles Leclercnek 7, a csapattárs Valtteri Bottasnak pedig 5. A versenyeken viszont alig hibázott - talán csak Németországban, de mentségére szóljon, hogy akkor nem volt teljesen egészséges - mindig kihozta a maximumot az adott futamból (Szocsi, Austin), tökéletesen végrehajtva a stratégiát (Monaco, Hungaroring). 

Minderre nem lenne képes Hamilton, ha mentálisan nincs a topon. McLarenes éveiben láthattuk, hogy képes hülyeségekre, ha valami kizökkenti a nyugalmából. Lehet azt mondani, hogy a mezőny leggyorsabb autójával könnyű jól teljesíteni, de ellenpéldaként ott van a csapattárs Bottas, aki döntő pillanatokban hibázott vagy nem volt elég gyors. 

Egy nő mondja meg, mikor feküdjön le Hamilton

A titok nyitja egy titokzatos szőke nő lehet, aki árnyékként követi Hamiltont a versenyek alatt. Szerepel az összes csapatfotón - Austinban például Matthew Mcconaughey mellett pózol - , mégis kevés szól esik róla. 

Az új-zélandi Angela Cullenről van szó, akinek munkája sokkal fontosabb, mint hogy cipeli a pilóta sisakját és kulacsát.

Korábban a brit olimpia futó- és triatloncsapattal dolgozott, 2016 óta van Hamilton mellett. Papíron ő a pilóta fizioterapeutája és trénere, azért felel, hogy Hamilton mind fizikailag, mind mentális rendben legyen: összeállítja az étrendjét, ellenőrzi, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, de még azt is Cullen mondja meg a hatszoros bajnoknak, hogy mikor feküdjön le aludni és mikor keljen, ami a jet lag miatt lehet létfontosságú. 

Gyakorlatilag egyszemélyben Hamilton sofőrje és személyi asszisztense is.

Én keltem fel reggel, én rendelem meg az ebédjét, én viszem ki a versenypályára, gyakorlatilag én menedzselem az időbeosztását az egész versenyhétvége alatt.

A gyakorlatban ennél azonban sokkal töbet jelent Hamiltonnak Cullen jelenléte. A szakember maga úgy foglalta össze munkájának lényegét, hogy elhárít minden olyan külső tényezőt, amely megzavarhatja Hamiltont abban, hogy 100 százalékban a vezetésre tudjon koncentrálni. "Elképesztően alázatos és tiszeteletteljes, a média érdeklődése mégis sokszor megnehezíti a dolgát, amit természetes, ha a csúcson teljesítesz."

Cullen szerint a Forma-1 minden más sportágnál nagyobb kihívást jelent, mind mentálisan, mind fizikailag. Egy szezonban nem csak 1-2 versenyen kell csúcsformában teljesíteniük a sportolóknak, hanem mind a 21 futamon. "Többek között azért kritikus kérdés a pilóták mentális jólléte, hogy az egész F1-es szezon alatt ugyanazon a szinten tudjanak teljesíteni."

Nem tudni, mennyiben befolyásolta Hamilton teljesítményét, hogy 2017 óta vegán étrendet követ. Saját bevallás szerint boldogabbnak és egészségesebbnek érzi magát, mióta elhagyta az állati eredetű élelmiszereket, könnyebben szedett fel magára némi plusz izmot. Döntését azzal indokolta, hogy családjában többen küzdöttek cukorbetegséggel és különböző szívproblémákkal, másrészt elege lett a masszívan környezetszennyező ipari állattenyésztésből.

A mentális felkészültségen múlhat, ki jut az F1-ig

Cullen a sportolók mentális-fizikai felkészítésével foglalkozó finn Hintsa Performance  alkalmazásában áll. A cég több évtizede van jelen a Forma 1-ben, egyik leghíresebb ügyfelük a szintén finn Mika Häkkinen, akivel az 1995-ös nagy adelaide-i balesete után kezdtek el együtt dolgozni.

Valamit jól csinálhatnak, mert a holnapjuk szerint eddig összesen 13 F1-es világbajnokkal dolgozott Hintsa-tréner, az elmúlt öt évben a dobogós helyek 96 százalékát a cég által felkészített pilóta szerezte meg. Rajta és Hamiltonon kívül Kimi Räikkonen, Sebastian Vettel és Nico Rosberg vette igénybe a Hinsta szolgáltatásait, hogy csak a nagyobb neveket említsük. A jelenlegi mezőnyből a pilóták fele dolgozik a céggel, ezenkívül a kizárólag nőknek induló formulaautós versenysorozat, a W Series pilótáit is a Hintsa trenírozza. 

A pilóták felkészítése már 16-17 éves korukban megkezdődik. "Egy F3-as pilóta bizonyos tekintetben ugyanolyan tinédzser, mint bárki más, ezért szoros mentorálásra van szüksége" - mondja Luke Bennett, a Hintsa vezérigazgatója. Minden a helyes étkezéssel kezdődik, idővel meg kell tanulniuk beosztaniuk az idejüket, hogyan hangolják össze az utazást a pihenéssel. Az F1 hatalmas ugrást jelent az alacsonyabb kategóriához képest, minden sokkal bonyolultabbá válik: ott vannak a média szereplések, a mérnökökkel való megbeszélések és egy csomó olyan dolog, ami kívülről nem látszik.

 Azt mondanám, hogy egy versenyhétvégén a munkák 80 százalékát az teszi ki, hogy a pilótát a megfelelő mentális állapotban tartsuk."

A Red Bull juniorprogramjának egyik tehetsége, a portugál Felix da Costa sokáig versenyben volt a Toro Rosso egyik üléséért 2013-ban. Egy évvel korábban kezdett el Aki Hintsával, a Hinsta Performance névadó alapítójával együtt dolgozni; mint elmondta, magáról a versenyzésről alig beszéltek, több szó esett arról, hogyan motiválja a csapatát, hogyan relaxáljon. "Akkoriban megnyertem az összes versenyt, úgy voltam vele, mi szükségem nekem erre. Idióta voltam. Miután először találkoztam vele, azt gondoltam, imádom ezt a csávót." Abban is Hinsta segített neki, hogy fel tudja dolgozni, hogy végül nem jött össze neki a Forma 1-es szereplés.

Minden pilóta más és más, mások a gyengeségeik és az erősségeik. Bennett szerint ezért sem könnyű feladat megtalálni a versenyzőhöz legjobban passzoló trénert, általában 2-3 szakember közül választják ki azt, aki később 0-24 órában mellette lesz. "Ha időben kezdjük el menedzselni a pilóta karrierjét, akkor a Hintsa lehet a mérleg nyelve, hogy eljut a királykategóriába vagy sem."

Via Racefans,Autosport.com, Essentially Sports

(Borítókép: Lewis Hamilton és Angela Cullen tréner a 2016-os Amerikai Nagydíjon. Fotó: Clive Mason / Getty Images Hungary)