Ida
6 °C
9 °C

Minden várakozást felülmúl a holland F1-es pálya döntött kanyarja

2020.02.27. 14:20

32 év után idén újra Forma-1-es futamot rendeznek Hollandiában, mégpedig a nagy múltú zandvoorti pályán. Nem csak emiatt lesz érdekes a májusi verseny, hanem amiatt is, hogy a célegyenesre ráfordító kanyar döntött lesz, ami manapság elég szokatlan a Forma-1-ben. 

A zandvoorti pálya utolsó kanyarja a híres Indianapolisi oválpálya döntött kanyarjainál is kétszer meredekebb, 32 százalékos lesz. Azaz 18 fokos lesz a dőlésszöge, a kanyar belső és külső széle között pedig 4,5 méter szintkülönbség lesz. 

A pálya első szektorában található, szűk ívű Hugenholtz-kanyar is döntött lesz, hogy könnyebben be lehessen venni a Forma-1-es autókkal. Az kevésbé lesz meredek, 8-18 százalékos csak. 

Eddig csak a munkálatokról jelentek meg fotók, illetve különböző szimulációkban lehetett látni, hogyan is fog kinézni a megoldás.  A Forma-1 hivatalos honlapján csütörtökön közöltek először képeket a már elkészült, teljesen lebetonozott kanyarokról. 

Joshua Kreuger holland autóversenyzőnek pedig lehetősége volt körbe menni a felújított pályán. Az esős idő ellenére a videó jól visszaadja, mennyire látványosak a megdöntött kanyarok. (A célegyesre ráfordító kanyar a videóban 2:12 körül látható.) Kérdés, mennyire fogják izgalmasabbá tenni a versenyzést.