Meghalt a Forma-1 legendája, Stirling Moss

2020.04.12. 12:30

Kilencvenéves korában meghalt a brit Stirling Moss, a Forma-1 legendája, aki az ötvenes-hatvanas években hatvanhét futamon indult, és ebből tizenhatot megnyert. 

Stirling Moss 1955-ben Monzában
Stirling Moss 1955-ben Monzában
Fotó: Bernard Cahier / Getty Images Hungary

Minden idők egyik legjobb pilótájának tartották, annak ellenére, hogy sosem tudott világbajnoki címet nyerni a Forma-1-ben, négyszer is a második helyen végzett. 

Ő volt az első brit pilóta, aki hazai versenyt tudott nyerni, 1961-ben pedig az év sportemberének választották. De nemcsak az F1-ben volt meghatározó, mert összesen 212 futamot nyert különböző sorozatokban. 1962-ben vonult vissza a versenyzéstől, miután a goodwoodi pályán olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy egy hónapig kómában volt, és fél évre részlegesen lebénult. 

Egy ideje már egészségügyi problémákkal küzdött, 2018 óta a nyilvánosságtól visszavonulva élt megromlott egészsége miatt. 

A hatszoros Forma-1-es világbajnok, szintén brit Lewis Hamilton közösségi oldalán úgy fogalmazott, hiányozni fognak neki a Moss-szal folytatott beszélgetések. "Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem volt ezeket a különleges pillanatokat megélni vele" - írta a Mercedes vb-címvédő pilótája. Az 1996-ban világbajnok Damon Hill - akinek apja, Graham Hill az egyik versenytársa volt Mossnak - úgy fogalmazott, "olyan legenda volt, akit a fiatal autóversenyzők poszterként a falukra raktak ki". Meglátása szerint rengeteg későbbi brit világbajnokot az ő példája inspirált.

(BBC, MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport