Törölni kellene a teljes Forma–1-es szezont

2020.04.14. 09:11

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke azt tanácsolja utódjának, Jean Todtnak, hogy töröljék az egész Forma–1-es idényt a koronavírus-járvány terjedése miatt. 

Ez véget vetne a bizonytalanságnak, a csapatok és a versenyszervezők tudnának tervezni és felkészülni a jövőre. Jelenleg nem tudnak cselekedni, és rengeteg pénzt veszítenek

– fogalmazott a 80 éves Mosley, aki 1993 és 2009 között irányította a FIA-t.

Mosley úgy indokolt, hogy a csapatok sokat kockáztatnak a várakozással, anélkül hogy tudnák, biztosan kapnak valamit cserébe. Nincs garancia arra, hogy a versenyek júliusban újraindulnak, ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek.

„Jobb cselekedni és megragadni a lehetőséget a Forma–1 átszervezéséhez és sokkal szilárdabb pénzügyi alapokat létrehozni” – mondta Mosley, aki szerint nem jó megoldás, hogy nézők nélkül rendezzenek futamokat, az ugyanis pénzügyi katasztrófa lenne a legtöbb versenyszervezőnek.

A Forma–1 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de a koronavírus-járvány miatt röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnámi, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, az azeri és a kanadai futamot is törölték. Jelen állás szerint leghamarabb a Francia Nagydíjjal kezdődhet a szezon, de a június 28-ra tervezett futamot is valószínűleg el kell halasztani, miután Emmanuel Macron államfő hétfőn módosította a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás időpontját.

A Magyar Nagydíjra a kiírás szerint augusztus 2-án kerülne sor a Hungaroringen. Ha zárt kapus lenne, az hatalmas buktát jelentene.

(MTI)