Bevásárolta magát az Aston Martinba a Mercedes F1-es csapatának főnöke

2020.04.19. 16:28

Részesedést szerzett az Aston Martin brit sportautógyártó cégben Toto Wolff, a Mercedes F1-es csapatának vezetője, írja a BBC. Wolff a részvények kevesebb mint öt százalékát vette meg, a megvásárolt részvények összértéke 7.9 millió font. 

Az ügy érdekessége, hogy az a Lawrence Stroll vezeti az Aston Martint, aki a Forma-1-ben szereplő Racing Point tulajdonosa. A kanadai üzletember még január végén szerzett tulajdonrészt az Aston Martinban, április elején nevezték ki a cég vezérigazgatójává. Tovább bonyolítja a viszonyokat, hogy 2021-től a Racing Point Aston Martin néven, kvázi gyári csapatként versenyez majd a Forma-1-ben. A Racing Point egyik pilótája egyébként nem más, mint Lawrence Stroll fia, Lance Stroll. 

Toto Wolff szerint a befektetés nem befolyásolja szerepét a Mercedes F1-es csapatánál, amelyben 30 százalékos tulajdonrésze van. A Daimler-csoportnak - amelyhez a Mercedes is tartozik - szintén vannak részesedései az Aston Martinban. 

Wolffnak korábban a Williamsnél, tehát egy másik F1-es csapatnál is voltak részvényei, de amikor kinevezték a Mercedes csapatfőnökévé, el kellett adnia ezeket. Úgy látszik, valamiért most más a helyzet.

Emögött az állhat, hogy a Mercedes és a Racing Point szoros együttműködésben áll. A becsődölt Force Indiából alakult Racing Pont a Mercedestől kapja a motort és a váltót, de más területen is van együttműködést a két csapat között. Hogy mennyire, azt mutatja, hogy a Racing Point idei autója gyakorlatilag a Mercedes 2019-es autójának tökéletes másolata, csak a festés más. Nem is fogadták jól a riválisok az egyértelmű nyúlást.