F1: feketére festik a Mercedest a rasszizmus elleni harc jegyében

2020.06.29. 12:50

A rasszizmus elleni harc fontosságát, illetve a sokszínűség erejét hangoztatva új festéssel kezd majd bele a 2020-as Forma-1-es szezonba a hétvégén a világbajnoki címvédő Mercedes:

a csapat kocsija a megszokott ezüst helyett teljesen fekete alapú lesz.

Az istálló közleménye szerint a diszkrimináció minden formája ellen fel kívánnak lépni, és szeretnék elérni, hogy a csapatukon és a sportágon belül is több lehetőséget kapjanak a színes bőrűek.

Ennek jegyében a két pilóta, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas versenyoverallja is fekete lesz már a hétvégi, szezonnyitó Osztrák Nagydíjon, de változik a két pilóta sisakfestése is. Felkerült az autón a fejvédő bukókeretre az End Racism - Vessünk véget a rasszizmusnak szlogen is, míg a koronavírus és a globális egyenlőtlenségek elleni küzdelem fontosságát hirdető #WeRaceAsOne szivárványos felirata a tükrökre került.

A hétvégén kisebb üzengetés alakult ki a Forma-1-ben belül a korábbi F1-főnök Bernie Ecclestone szavai után. A kijelentésre, miszerint a feketék néha rasszistábbak, mint a többiek, Lewis Hamilton, illetve maga a Forma-1 vezetése is reagált, elítélve Ecclestone szavait.

A második festéscsere

A szezon indulása előtt ez már a második komolyabb csere a csapatoknál a kocsi festését nézve. Múlt héten a Williams mutatta be az új mintáit – ezt a dizájnváltást a csapat főszponzorának távozása okozta.