Hamilton két vizsgálatból csak egyet úszott meg, de megmarad a 2. rajthelye

2020.07.04. 18:42

Két, egymástól független eset miatt is a versenybírókhoz idézték a hatszoros világbajnok, egyben címvédő Lewis Hamiltont a 2020-as Forma-1-es szezont indító Osztrák Nagydíj időmérője után.

A hivatalos dokumentumok szerint Hamilton mindkét esetben az időmérő utolsó harmadában követett el vizsgálatra okot adó dolgot:

  • az egyik papír szerint nem lassított kellő mértékben az utolsó mért köre alatt, amikor Valtteri Bottas nem sokkal előtte lecsúszott a pályáról, és emiatt sárga zászlót lengettek,
  • a másik vizsgált eset szerint pedig az első mért köre alatt mind a négy kerékkel elhagyta a pályát a 10-es kanyarban.

A helyi idő szerint a versenybírók előtt 18.15-kor megjelenő Hamilton elmondta, hogy pont a Bottas által felvert por miatt nem látta a sárga zászlót helyettesítő ledpanelt – ezt állítólag a fedélzeti kamera felvétele meg is erősítette. Ezt később aztán a hivatalos indoklásban is elismerték, hozzátéve, hogy egyszerre volt még zöld és sárga jelzés Hamilton előtt, így a sárga zászlós esetet – amiért rajtbüntetést kaphatott volna – az egymásnak ellentmondó jelek miatt megúszta. A Q3 elején futott mért körét elvették ugyan pályaelhagyás miatt, de ez nem volt hatással az eredeti végeredményre.

Hamilton 12 ezredes hátránnyal a második helyen zárta a szezon első időmérőjét, amelyet a csapattársa, Valtteri Bottas nyert meg.