Percekkel a rajt előtt bukta Hamilton a 2. rajthelyét

2020.07.05. 14:32

Kevesebb mint 1,5 órával a szezonnyitó Osztrák Nagydíj rajtja előtt ismét a versenybírókhoz rendelték a világbajnok Lewis Hamiltont a szombaton már lezárt időmérős ügye miatt, a címvédő pedig ezúttal el is vesztette a 2. rajthelyét – három rajthelyes büntetést kapott,

így csak az 5. helyről kezdheti meg a szezon első futamát Hamilton.

A felülvizsgálat azután jött, hogy a Red Bull  óvást adott be az utolsó pillanatban a szombati ítélet ellen, kifogásolva, hogy Hamilton nem lassított, amikor előtte kicsúszott a csapattárs Valtteri Bottas. A szombati vizsgálat szerint Hamilton előtt egyszerre volt sárga és zöld jelzés, így a kavarodás miatt nem büntethető (3-5 rajthelynyi büntetéssel), ám mivel szombaton elvették tőle a másik mért körét az időmérő harmadik szakaszából pályaelhagyás miatt, a Red Bull úgy volt vele, egy próbát megér, hátha sikerül pár hellyel hátrébb küldeniük a címvédőt.

A Red Bull egy új, addig nem vizsgált kameraszög alapján érezte, hogy esélye lehet a fellebbezésre, és ez be is jött nekik. A Forma-1 által szombaton bemutatott videón is látszik, ahogy Hamilton előtt világosan felvillan a sárga jelzés, míg a kicsúszó Valtteri Bottas fedélzeti kameráján azt lehetett látni, hogy kettős sárga zászlót is lengettek a Mercedes világbajnoka előtt. A hivatalos indoklás szerint Hamilton 360 fokos fedélzeti kamerája volt a döntő, szombaton ezt nem látták a versenybírók.

Hogy mennyire az utolsó pillanatban született meg a döntés, jelzi, hogy annak kihirdetésekor már elkezdték kitolni a rajthoz szükséges felszerelést a rajtrácsra a csapatok. A Mercedes, érezve, hogy az új bizonyítékok alapján másodjára nem ússzák meg a büntetést, már alapból az 5. rajtkockához készítette be Hamilton kocsijának eszközeit.

A rajtbüntetés után továbbra is Valtteri Bottas indul az élről az Osztrák Nagydíjon, ám Max Verstappen feljött a 2. helyre, Lando Norris és a McLaren a 3. helyet szerezte meg, Alex Albon felugrott a 4. rajthelyre, a három rajthelyes büntetést kapó Hamilton pedig az 5. helyről kezd majd a 15.10-kor rajtoló idénynyitón. Az időmérőn kialakult további sorrend nem változik.

A rajtbüntetés viszont komoly hatással lehet a futamra, hiszen Hamilton így beragadhat a közepes keverékű gumin kezdő, tehát hosszabb első pályán maradást tervező Verstappen mögé, ez pedig boríthatja a Mercedes egész este csiszolgatott stratégiáját.