Hamilton nyerte az esőáztatta Stájer Nagydíj időmérőjét

2020.07.11. 16:59

Lewis Hamilton karrierjének 89. pole pozícióját szerezte meg a Forma-1-es Stájer Nagydíj időmérőjén.

Az esős, viharos idő alaposan átírta a Stájer Nagydíj programját. A harmadik szabadedzést törölni kellett az időjárás miatt, és az időmérő is csak 45 perces csúszással kezdődött el. 

A körülmények persze így is messze voltak az ideálistól, rengeteg víz volt a pályán. A kvalifikáció első részében ez Grosjeannak (Haas) és Antonio Giovinazzinak (Alfa Romeo) okozott komoly problémát. Grosjean már az elején a kavicságyba sodródott ki, utána ki sem tudott jönni a garázsból, majd a Q1 végén a Giovinazzi sodródott ki kétszer is a pályáról. Az első után még visszatért az aszfaltra, de a második után már a piros zászló következett, lezárták a Q1-et, ami végén Lewis Hamilton (Mercedes) állt az élen, őt Max Verstappen (Red Bull) és Lando Norris (McLaren) követte. 

A Ferrarinak az időmérőn sem ment igazán, a Q1-ben sem volt meggyőző a csapat, a második kvalifikációs kört pedig Charles Leclerc már túl sem élte, és Sebastian Vettel is éppen csak továbbjutott. Leclerc aztán a 11. helyet sem tarthatta meg, mert utólag háromhelyest rajtbüntetést kapott Danyiil Kvjat akadályozásáért.

Vettel a Q3-ban is csak egy helyet tudott javítani, a kilencedikként zárt. A pole pozícióért a Q3 elején a két Mercedes csatázott, de Valtteri Bottas nem tudta Hamilton ritmusát tartani, végül a negyedik lett. Hamiltont többen támadták, Max Verstappen az utolsó körön veszélyeztette is a Mercedes pilótát, de a vizes pályán sokat vállalt, az utolsó kanyarban kicsúszott, végül a második helyen maradt.

Hamilton már tudta, hogy Verstappen hibázott, de ennek ellenére megnyomta utolsó körét, és még tudott is javítani az idején. Az időmérő harmadik helyét Carlos Sainz (McLaren) szerezte meg. 

A módosított rajtsorrend:
    1. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
    2. sor:
Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren)
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)
    3. sor:
Esteban Ocon (francia, Renault)
Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull)
    4. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault)
    5. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Sebastian Vettel (német, Ferrari)
    6. sor:
George Russell (brit, Williams)
Lance Stroll (kanadai, Racing Point)
    7. sor:
Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
    8. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)
    9. sor:
Sergio Perez (mexikói, Racing Point)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
    10. sor:
Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)
Romain Grosjean (francia, Haas)