Senna egy kölcsönkért Ladával ismerte ki a Hungaroringet

13708353 924214184355441 6716733185490358329 o
2020.07.16. 16:47

A Forma–1 1986-ban nézett be a vasfüggöny mögé, amikor Magyarország megrendezhette a keleti blokk első Forma–1-es futamát. A mogyoródi pálya pár hónappal az 1986. augusztus 10-i futam előtt készült el, így az összes pilótának új volt a vonalvezetés. Nem mindenki elégedett meg viszont azzal, hogy csak az első edzésen ismerkedjen meg a pályával:

Ayrton Senna egy régi jó szokását megtartva került lépéselőnybe a többiekhez képest: kölcsönkért egy autót, és azzal tett meg pár kört a pályán, hogy minél jobban kiismerje. 

A ladás körözésnek meglett az eredménye, hiszen Senna nyerte a Hungaroringen rendezett első időmérőt. Az 1:29,450-es körideje majdnem ezredre pontosan annyi volt, amit a pályát tervező Papp Istvánék előre kiszámoltak – papíron, az elérhető nem túl sok információ alapján – ideális köridőnek.

A sporttörténelmi pillanatot, ahogy Senna a Ladával hajt a Hungaroringen, a technikai mentőcsapatban dolgozó Mitrovics Zsolt kapta el és örökítette meg.

Népautót akart

Senna egyébként nem csak a Hungaroringen vetette be ezt a felderítő módszerét, köztudott volt róla, hogy minden pluszinformációt szeretett beszerezni a pályákról, ezért gyalog, vagy ha volt rá lehetőség, kölcsönautóval is végigment a pályán, hogy felmérje, megismerje. 1986-ban, először Magyarországra látogatva viszont különleges kérése volt:

nem egyszerűen kölcsönautót kért, hanem egy olyan autóval szeretett volna végigmenni a pályán, amit a magyar nép használt, így egy Lada 1200-est, vagyis egy Zsigulit prezentáltak neki.

Hogy a kép a futam előtt született, az is igazolja, hogy Senna ugyanabban a pólóban látható a Lada volánjánál, amiben a pálya vonalvezetését elemzi a Lotus egyik mérnökével.

Senna nem tudta futamgyőzelemre váltani az 1986-os Magyar Nagydíjon az időmérőn megszerezett első rajthelyet. A Nelson Piquet-vel folytatott csatája minden idők egyik legszebb Forma–1-es előzéséhez vezetett: Piquet a célegyenes végén, káprázatos manőverrel vette el honfitársától az első helyet. A Williams-Hondát vezető Piquet ránézésre túl nagy sebességgel hajtott be az első kanyarba a külső íven, de félig keresztbe állva is irányítás alatt tudta tartani a kocsit, így elment Senna Lotus-Renault-ja mellett. Végül Piquet nyerte az első Magyar Nagydíjat, Senna lett a második, a dobogó harmadik fokára Nigel Mansell állhatott fel.

Senna viszont kifejezetten sikeres volt a későbbiekben is a Hungaroringen: az 1994-ben bekövetkezett haláláig összesen nyolcszor versenyzett a pályán, ebből hétszer dobogós lett (1993-ban kiesett), összesen háromszor nyert, emellé két második helyet gyűjtött Mogyoródon.

Legyenek kerekei és kormánya, a többi mindegy

Az 1994-ben tragikus versenybalesetben meghalt, háromszoros világbajnok, kétszeres vb-ezüstérmes és egyszeres bronzérmes Senna kivételes tehetségét igazolta az is, hogy bármivel képes volt megmutatni, milyen gyors.

1984-ben a Mercedes egy különleges versennyel ünnepelte a Nürburgring versenypálya újranyitását: húsz versenyzőt, köztük kilenc Forma–1-es világbajnokot hívtak meg egy márkafutamra. A német autógyártó minden akkor élő világbajnokot szeretett volna a mezőnyben tudni, de Juan Manuel Fangio, Jackie Stewart és Nelson Piquet nemet mondott nekik, míg Emerson Fittipaldi és Mario Andretti az Indy 500-on szerepelt, ezért nem tudtak részt venni a Mercedes-futamon. Azért Stirling Moss, Jacques Laffite és Alain Prost így is vállalta a megmérettetést, de ott volt az indulók között például Denny Hulme, Niki Lauda, Jack Brabham, Alan Jones, John Surtees, Phil Hill, James Hunt, Keke Rosberg, Jody Scheckter, vagy épp az F1-újonc Ayrton Senna is.

Mindenki tökéletesen megegyező autót kapott, hiszen a Mercedes célja épp az volt, hogy megmutassák, melyik pilóta tudja a legtöbbet kihozni ugyanabból a technikából.

Ez Sennának ment a legjobban a láthatóan véresen komolyan vett futamon. Mindenki kőkeményen használta a kerékvetőket, de így sem tudták beérni az akkor 24 éves, a mezőnyben és a világon sem túl ismert brazilt, aki játszi könnyedséggel előzte meg a dobogón Niki Laudát és Carlos Reutemannt.

A történet érdekessége, hogy a futamra épp Alain Prost fuvarozta el Sennát. A két pilóta repülőgépe minimális különbséggel landolt a repülőtéren, és a szervezők megkérték Prostot, várja meg a brazilt, és vigye ki a pályára. Akkor még egyikük sem gondolta, hogy az F1 történetének egyik legnagyobb rivalizálásává fajul majd a viszonyuk.

Akkor, a Nürburgringen már meg is alapozták ezt, mert Senna az első körben letolta a pályáról az élről induló Prostot (erről sajnos lemaradtak a rendezők), majd meg sem állt a győzelemig.

(Borítókép: Senna Ladában a Hungaroringen. Fotó: Mitrovics Zsolt)