A Ferrari nagyfőnöke szerint 2022-ig nem nyernek semmit

2020.07.28. 14:37

John Elkann, a Ferrari elnöke szerint teljes a bizalom Mattia Binotto Forma–1-es csapatfőnök iránt, de 2022 előtt nincs esély arra, hogy a maranellóiak sikereket érjenek el az autósport elitkategóriájában.

Az olasz istálló hiába az F1 történetének legrégebbi, egyben legsikeresebb csapata, a jelenlegi versenyautója túl lassú, a Ferrari így az első három hétvége után az összetettben csak az ötödik a konstruktőrök között.

A valóság az, hogy az autónk nem versenyképes, és ezt mindenki láthatta a pályákon, és látni fogja újfent. Most fektetjük le az alapokat ahhoz, hogy a 2022-es szabályváltoztatások érvénybe lépésekor újra a győztes útra lépjünk, ebben biztos vagyok

– nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak Elkann.

A Ferrari tavaly ezüstérmes volt a sorozatban hatodik világbajnoki címét ünneplő Mercedes mögött, amely az idén is nagy fölényben van, és jó úton halad hetedik konstruktőri trófeájának megszerzése felé.

A szabályok jelentős mértékű megváltoztatását 2021-re tervezték, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, így a csapatok jövőre is az idei versenyautókat használják majd.

Elkann szerint az idei F1-es Ferrari alapjaiban gyenge mind aerodinamikai, mind technikai szempontból, ráadásul motorerőt is veszített. Az elnök arra kérte a „szenvedő” rajongókat, hogy legyenek türelmesek, és emlékeztetett arra, hogy a Ferrari legutóbbi aranykorszaka Michael Schumacherrel a volán mögött is csak hosszú várakozás után jött el.

A legendás hétszeres világbajnok német versenyző 1996-ban szerződött az olaszokhoz, de csak 2000-ben lett először vb-győztes, amellyel akkor a maranellóiak 21 éves sikertelenségi sorozatát szakította meg.

A Ferrari legutóbb 2008-ban nyert vb-címet a konstruktőrök között, és az elmúlt hat szezon során négy különböző csapatfőnökkel próbált visszatérni a sikeres útra. Elkann most azt mondta, Mattia Binottót teljes mértékben támogatják.

Minden tudása és a karaktere megvan ahhoz, hogy elindítson egy győzelmi sorozatot, ráadásul ott volt a Ferrarinál már Jean Todt és Michael Schumacher idején is, tehát pontosan tudja, mi kell a sikerhez, és jövőre két fiatal, ambiciózus pilótája lesz

– fogalmazott az elnök.

A négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel távozásáról Elkann úgy vélekedett, nehezebb olyan versenyzőkre építeni, akik már nyertek vb-címeket, mint olyanokra, akik még nem. A Ferrarinál jövőre a monacói Charles Leclerc és a most még mclarenes spanyol Carlos Sainz Jr. alkotja majd a pilótapárost.

(MTI)