Percekkel a Brit GP edzése előtt szerzett pilótát a Racing Point

2020.07.31. 11:54

Nico Hülkenberg pótolja majd a 2020-as Brit Nagydíjon a Racing Point csapatnál a koronavírusos megbetegedés miatt hiányzó Sergio Pérezt, miután a pénteki első edzés előtt pár perccel negatív koronavírustesztet produkált. Hülkenberg az utolsó utáni pillanatban kapta meg az engedélyt, hogy beléphessen a silverstone-i pályára, és így részt vehet majd az első edzésen – a hivatalos eredményjelző rendszerben magyar idő szerint 11.53-kor cserélték le Pérez nevét Hülkenbergére.

Pérezről csütörtökön, egy nappal a versenyhétvége indulása előtt derült ki – előbb egy bizonytalan, majd egy pozitív teszt után –, hogy koronavírusos, így nem vehet részt az idény negyedik versenyén.

Bár az első sajtóhírek szerint Pérez helyére a Mercedes-motorokat használó csapatok közös tartalékpilótáinak egyike, az F1-tapasztalattal bíró Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez volt esélyes, a Racing Point végül a 2019-ben még a Renault-nál vezető Nico Hülkenberget választotta, aki az RTL kommentátoraként dolgozott volna a hétvégén a Brit Nagydíjon.

A most 32 éves Hülkenberg, aki korábban a Williams, a Force India (mostani Racing Point), a Sauber és a Renault pilótája volt a Forma-1-ben, eddig 177 nagydíjon indult, de egyetlen dobogós helyezést sem szerzett, ezzel rekorder az F1-ben.

Hülkenberg már a magyar idő szerint délben kezdődő első szabadedzésen autóba ülhet a Racing Pointnál, miután negatív lett a koronavírustesztje.

Verstappen volt a leggyorsabb

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Brit Nagydíj pénteki első szabadedzésén. A 22 esztendős pilóta több mint négy tizedmásodperccel volt gyorsabb, mint a második, címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton a Mercedesszel.

A gyakorlást a kanadai Lance Stroll zárta a harmadik helyen, míg a negyedik Verstappen csapattársa, a thaiföldi Alexander Albon lett. A másik Mercedest kormányzó finn Valtteri Bottas csak hatodikként végzett.

A szabadedzés előtt jelentették be, hogy a pozitív koronavírustesztet produkáló Sergio Pérez helyére a tavaly visszavonult német Nico Hülkenberg ül be a Racing Point másik autójába. A 32 esztendős versenyző a gyakorlást a kilencedik pozícióban fejezte be, hátránya több mint egy másodperc volt Verstappen idejéhez képest.

A négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel nem tudott mért kört futni a tréningen, mert a Ferrarijának tönkrement a hűtője.

Eredmények, 1. szabadedzés (élcsoport):

  1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:27.422 perc
  2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:27.896
  3. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 1:28.004
  4. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 1:28.129
  5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:28.221
  6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:28.519

(Index/MTI)