Pályacsúccsal szerezte meg 91. pole-ját Lewis Hamilton

GettyImages-1263148060
2020.08.01. 16:29

A Brit Nagydíj időmérője előtt a Mercedes finn pilótája, Valtteri Bottas volt a leggyorsabb a harmadik szabadedzésen, csapattársa, a címvédő hatszoros világbajnok Lewis Hamilton 0.138 másodperccel maradt el 1:25.873-as idejétől. Max Vertsappen tudta legjobban megközelíteni a Mercedeseket, a Red Bull holland pilóta mindössze egy tizeddel volt lassabb Hamiltonnál. A negyedik helyen záró Lance Stroll (Racing Point) viszont már több mint fél másodpercet kapott Bottastól. A Ferrarik közül Charles Leclerc volt a leggyorsabb, a két McLaren közé beékelődve 6. lett.

Az időmérő első szakaszában hasonlóan alakultak az erőviszonyok: Bottas volt a leggyorsabb, őt Hamilton és Verstappen követte. A mezőny hátsó felében sem volt meglepetés: a két Alfa Romeo, a két Haas és a williamses Nicholas Latifi esett ki a Q1 végén. A másik Williamsszel George Russell  viszont a 13. helyen továbbjutott a Q2-be. A fiatal brit sorozatban harmadszorra jutott tovább a Q1-ből.

A Q2-ben is Bottas diktálta a tempót, első gyors körében rögtön új pályacsúcsot (1:25.015) futott a közepes keverékű gumikon. Hamiltonnak nem indult jól a második szakasz, az egyik kanyarból kigyorsítva megpördült, amivel teljesen leradírozta a gumijait. Megforgásával annyi törmeléket hordott fel a pályára, hogy néhány percre megállították az időmérőt a takarítás miatt. 

Az újraindítás után gyorsan bebiztosította továbbjutását Hamilton, de ő is alaposan kikapott Bottastól, 3 tizeddel maradt el tőle. A harmadik helyen Verstappen már több mint egy másodperccel volt lassabb a finnél. Nagy meglepetésre csapattársa, Alex Albon nem jutott be a Q3-ba, csupán 12. lett. A a thai pilóta a Magyar Nagydíjon sem volt ott az időmérő döntő szakaszában. A koronavírusos Sergio Pérezt helyettesítő Nico Hülkenbergnek sem jött össze a továbbjutás, a vasárnapi versenyen a 13. helyről rajtolhat majd. Rajtuk kívül az AlphaTaurik és George Russell búcsúztak a Q2-ben. Pierre Gasly peches volt, ezredre azonos időt futott a 10. Strollal, de a kanadai előbb teljesítette a körét, ezért ő jutott tovább. A Ferrarik 5. és 9. helyen zárták a Q2-öt, Leclerc-Vettel sorrendben.

A Q3 elején Hamilton visszavágott Bottasnak, első próbálkozásra négy tizeddel javította meg a csapattársa körrekordját. Második körében Hamilton tovább javított a pályacsúcson, amire Bottasnak már nem volt válasza, így a brité lett a pole pozíció.

Ez volt Hamilton pályafutásának 91. pole pozíciója, Silverstone-ban hetedik alkalommal indulhat az első helyről.

 A Mercedesek mögött hatalmas harc folyt a harmadik helyért, néhány másodperc erejéig Lando Norri és Charles Leclerc is magáénak mondhatta a pozíciót, de végül az időmérő korábbi szakaszaiban látott erőviszonyoknak megfelelően Verstappené lett a 3. rajthely. Vettel csúnyán kikapott Leclerctől, majdnem egy másodperccel lemaradva csak a tizedik lett. 

A Brit Nagydíj időmérőjének végeredménye, Q3:

  1. Lewis Hamilton
  2. Valterri Bottas
  3. Max Verstappen
  4. Charles Lerlec
  5. Lando Norris
  6. Lance Stroll
  7. Carlos Sainz 
  8. Daniel Ricciardo
  9. Esteban Ocon
  10. Sebastian Vettel

Frissítés: órákkal az időmérő után Danyiil Kvjat és George Russell öthelyes büntetést kapott. Előbbi azért, mert autójában váltót cseréltek, utóbbit pedig azért sorolták hátrébb, mert nem lassított le eléggé sárga jelzés alatt.

(Borítókép: Lewis Hamilton a Brit Nagydíj időmérőjén, forrás: Getty Images Europe)