Hamilton iszonyú szerencsével, defektes gumival nyerte a Brit Nagydíjat

2020-08-02T144607Z 1098704047 UP1EG82150VCE RTRMADP 3 MOTOR-F1-B
2020.08.02. 17:08 Módosítva: 2020.08.02. 20:06
Az idei Forma–1-es szezon negyedik versenyén, a Brit Nagydíjon Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet ért el, és az összetett pontversenyben jelentősen növelte előnyét. A hatszoros világbajnok angol első helyét sokáig semmi sem veszélyeztette, aztán jött az utolsó kör, defektet kapott, előnyéből néhány másodpercet őrzött meg a célig.

A német Nico Hülkenberg visszatérését fokozott figyelemmel követte szombaton a Forma–1 világa, mert a koronavírusos mexikói versenyző, Sergio Perez helyére ugrott be. Az edzésen a 13. helyet szerezte meg, az autóját azonban nem sikerült összerakni egy motorhiba után a rajtra, így érvényes versenykör nélkül fejezte be a futamot.

A szombati időmérőn pályacsúccsal győztes Lewis Hamilton jól eljött a rajttól, csapattársa, a finn Valtteri Bottas is megfelelő ütemben indult, de nem volt előzési esélye. A harmadik pozícióból induló Max Verstappent megelőzte Charles Leclerc, de csak átmenetileg, mert a holland visszaszerezte a harmadik helyet.

A második körben be kellett jönnie a biztonsági autónak, mert Albon és Magnussen a célegyenesre fordulva összeért, utóbbi kicsúszott, a gumifalban végezte. Néhány kör után újraindult a verseny, a két Mercedes mögött ez volt a sorrend: Verstappen, Leclerc, Sainz, Ricciardo, Norris, Stroll, Ocon és Vettel.

A 12. körben ismét jött a Safety Car, akkor Danyiil Vjacseszlavovics Kvjat Alphataurija csapódott nagy sebességgel a gumifalba. Az orosz a 14. helyről vágott neki a futamnak, és már a 11. helyen haladt, amikor defektet kapott, autója irányíthatatlanná vált, és kicsúszott.

A baleset lehetőséget adott arra, hogy kereket cserélhessenek. A Haas pilótája, a futamot a 19. helyről elkezdő Romain Grosjean azonban máshogy gondolta, a pályán maradt, ami az ötödik helyre repítette előre.

Hét kör után lett ismét szabad a pálya, a két McLaren, Sainz és Norris megelőzte Grosjeant. A francia kezdett visszaesni, majd miután a boxba hajtott, csak az utolsó helyre jött vissza.

Az élen Hamilton növelte előnyét, az 52 körös verseny felénél, a 26. körben már két másodperccel járt Bottas előtt.

Ez a különbség a folytatásban minimálisan változott, Bottasnak voltak gyors körei, de érdemben közelebb kerülni nem tudott. Ugyanez a megállapítás igaz volt a teljes élmezőnyre is. Verstappen is zavartalanul haladt a harmadik helyen, és ugyanilyen magányban autózott a negyedik pozícióban Leclerc. Szimbolikus jelenet volt, amikor Verstappennek még arra is volt ideje, hogy figyelmeztesse a mérnökét, igyon eleget. Ez általában fordítva szokott történni.

Pierre Gasly és Sebastien Vettel a tizedik helyért harcolt, a német próbált keménykedni, de nem tudta feltartóztatni a franciát. Lance Stroll és Esteban Ocon a nyolcadik helyért állt nagy csatában, ez a küzdelem törte meg az unalmat.

Két körrel a vége előtt aztán egy csapásra megváltozott minden. A második helyen haladó Bottas defektet kapott, hamarosan Sainz is. Verstappent kihozták kerékcserére, hogy a friss gumikon a leggyorsabb körért járó egy pont az övé legyen.

Ha bent hagyták volna, akkor most ő lenne a győztes.

Hamilton ugyanis az utolsó körben defektet kapott, az ő bal első kereke sem bírta ki a végéig. Három keréken terelgette az autóját, eközben folyamatosan veszített a tempójából. Verstappen nagyon nyomta, de utolérni már nem tudta az angolt, aki így hetedszer nyert hazai pályán, ami rekord. 2014 óta egy alkalmat leszámítva rendre a dobogó tetejére állhatott fel.

5,8 másodperc maradt meg az előnyéből. Bottasnak szerencsétlen helyen jött a defekt, végül csak a tizenegyedik lett, Vettelt nem tudta megelőzni. 

Hallottam, hogy Valtteri defektet kapott, visszavettem, próbáltam ügyelni a gumikra, aztán én is megkaptam. Nagyon izgultam, a torkomban dobogott a szívem, folyamatosan estek le a gumidarabok, ahogy mentem előre. Próbáltam nem lassan menni, hogy megtartsam az első helyet. Nagyon hálás vagyok, hogy beértem. Sohasem volt még ilyen élményem

– nyilatkozta a verseny után Hamilton.

A végeredmény:

  1. Lewis Hamilton (Mercedes)
  2. Max Verstappen (Red Bull)
  3. Charles Leclerc (Ferrari)
  4. Daniel Ricciardo (Renault)
  5. Lando Norris (McLarean)
  6. Esteban Ocon (Renault)
  7. Pierre Gasly (Alphatauri)
  8. Alexander Albon (Red Bull)
  9. Lance Stroll (Racingpoint)
  10. Sebastien Vettel (Ferrari)

Az összetett állása: Hamilton 88 pont, Bottas 58, Verstappen 52.

A jövő vasárnap ismét Silverstone-ban rendeznek versenyt, természetesen azt is nézők nélkül. 13 futamnak van lekötött időpontja.

(Borítókép: Defektes gumival a Brit Nagydíjon Lewis Hamilton. Fotó: Andrew Boyers / Reuters)