Verstappené az évadzáró Abu-dzabi Nagydíj, a McLarené a konstruktőri vb 3. helye

2020.12.13. 15:54
Max Verstappen nyerte a 2020-as Formula–1-es szezon utolsó futamát Abu-Dzabiban, megelőzve két mercedeses riválisát, Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont.

Az idény utolsó versenyhétvégéje is tartotagott még meglepetéseket, legalábbis mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik, hogy a szombati időmérőn Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője megszerezte a pole pozíciót. 2020-ban ez volt az első alkalom, hogy nem Mercedes-motor hajtotta gép nyerte a Q3-at. Mögötte Valtteri Bottas és Lewis Hamilton végzett, így Verstappennek jó esélye nyílt arra, hogy megelőzze finn riválisát az összetett pontverseny második helyéért zajló harcban.

Hasonló izgalmakat ígért a konstruktőri vb harmadik helyéért folytatott csata, amelyben a Racing Point és a McLaren állt a legjobban, a Reanult mind pontszámban, mind rajtpozícióban jelentős hátrányt szedett össze.

A rajt rendkívül tisztára sikerült, Vestappen megtartotta az első helyet a két Mercedes előtt, akiket igyekezett is leszakítani magáról. A 4. helyen haladó Lando Norrist a red bullos ülését féltő Alexander Albon támadta folyamatosan, hátrébb pedig az utolsó ferraris futamát teljesítő Sebastian Vettel megelőzte csapattársát, Charles Leclerc-t. Az első tízben gyakorlatilag változatlan volt a sorrend a rajthoz képest, a 9. helyért Pierre Gasly és Esteban Ocon vívott látványos harcot.

Finoman szólva sem alakult körömrágósan az első néhány kör: Albon és Norris helyet cseréltek, hátul pedig az utolsó helyről induló Sergio Pérez volt az, aki elkezdte felfalni az előtte autózókat, és lépésről lépésre közelített a pontszerző helyekhez.

De hiába cseréltek motort a Racing Pointban, az erőforrás csak 10 körig bírta, az előző versenyt megnyerő mexikói pilótának félre kellett állnia, és kiesett a versenyből, így ért véget a pályafutása az istállónál.

 Kérdés, hogy a Formula–1 mit tartogat még a számára.

Először a virtuális, majd az igazi biztonsági autó is bejött, ezt kihasználva szinte a teljes mezőny kiállt kereket cserélni. Verstappennek nem jött jól a Safety Car, ugyanis előtte már több mint 5 másodperccel vezetett Bottas előtt. Az újraindítást követően ismét elszakadt, köszönhetően a sorozatos leggyorsabb köröknek, amiket futott.

A 20. kör után

Verstappen, Bottas, Hamilton, Albon, Daniel Ricciardo, Norris, Carlos Sainz, Vettel, Lance Stroll és Gasly

volt a sorrend, utóbbit Leclerc támadta rendületlenül. Ez az állás a McLarennek kedvezett, amely így bejött volna a konstruktőri vb 3. helyére a Mercedes és a Red Bull mögé.

Féltávnál már 7 másodperc volt Verstappen előnye, Leclerc gumijai pedig elfogytak, a kiállás után az utolsó helyen találta magát. Sainz túl lassan hajtott a bokszutcában, amit majd a futam után fognak vizsgálni, az esetleges büntetés pedig nagyban befolyásolhatja a konstruktőri végeredményt.

Ricciardo volt az utolsó, aki meglátogatta a szerelőit új abroncsokért (utoljára tette ezt a Renault volánja mögött), ami után a hetedik helyre állt vissza, közvetlenül a két McLaren, Norris és Sainz mögé, míg Stroll csak a 9. pozícióban vergődött.

A hajrában Hamilton vette üldözőbe Bottast, Sainz pedig biztonságos különbséget alakított ki Ricciardóhoz képest, így még egy 10 másodperces időbüntetéssel is maradt volna a 6. helyen. Az utolsó körre Hamilton némileg lelassult, így Albon megpróbálhatta utolérni, de a thai versenyzőnek túl nagy volt a hátránya.

Csapattársa, Max Verstappen pedig semmitől sem zavartatva elsőként láthatta meg a kockás zászlót, megszerezve idei 2., összesen pedig a 10. futamgyőzelmét.

Másodikként Valtteri Bottas, harmadikként Lewis Hamilton végzett, őket sorrendben Albon, Norris, Sainz, Ricciardo, Gasly, Ocon és Stroll követte. Ricciardo egy leggyorsabb körrel búcsúzott a Renault-tól, míg Sainz az utolsó mclarenes futamán elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy csapata a harmadik helyen zárja a konstruktőri vb-t. Sebastian Vettel ferraris búcsúja már nem lett ennyire szép, a 14. helyen végzett, egy pozícióval Leclerc mögött.

Az biztos, hogy a Haas dán pilótájának, Kevin Magnussennek nem lesz ülése jövőre, ő egy 18. hellyel zárta F1-es pályafutását.

Az egyéni pontverseny végeredménye:
1. Lewis Hamilton 347
2. Valtteri Bottas 223
3. Max Verstappen 214
4. Sergio Pérez 125
5. Daniel Ricciardo 119
6. Carlos Sainz 105
7. Alexander Albon 105
8. Charles Leclerc 98
9. Lando Norris 97
10. Pierre Gasly 75
11. Lance Stroll 75
12. Esteban Ocon 62
13. Sebastian Vettel 33
14. Danyiil Kvjat 32
15. Nico Hülkenberg 10
16. Kimi Räikkönen 4
17. Antonio Giovinazzi 4
18. George Russell 3
19. Romain Grosjean 2
20. Kevin Magnussen 1

A konstruktőri vb végeredménye: