16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Először Silverstone-ban rendeznek sprintfutamot az F1-ben

2021.04.28. 15:21
Először a silverstone-i Brit Nagydíjon rendeznek majd sprintfutamot a Formula–1-es világbajnokság idei szezonjában – jelentették be a szervezők szerdán.

Az F1 irányítói hétfőn közölték, hogy a mostani idényben három helyszínen próbálják majd ki a versenyhétvége új lebonyolítási módját, amely szerint a pénteki első szabadedzést követően egy időmérő lesz, szombaton pedig egy 100 kilométeres versenyt rendeznek, ennek a végeredménye alapján rajtol el a mezőny a vasárnapi hagyományos futamon.

Ennek a formátumnak az a célja, hogy növelje a pályán zajló történések mennyiségét, és egy új, innovatív módon szórakoztassa a nézőket

– írták közleményükben a Brit Nagydíj szervezői, akik hozzátették: a sprintfutamok bevezetésével kiegyensúlyozottabbá válik a csapatok és a versenyzők teljesítményének értékelése, miközben megteremtik a lehetőséget arra, hogy a szombati rövidebb versenyen a hátrább startolók megküzdhessenek azért, hogy a vasárnapi viadalt jobb pozícióból kezdjék.

A sprinfutamos hétvégék pénteki napján egy 60 perces szabadedzést, majd a korábban már megszokott időmérő edzést rendezik meg, utóbbi eredménye határozza meg a szombati, rövidebb távú verseny rajtsorrendjét. A szombati napon egy újabb 60 perces szabadedzés áll majd a csapatok rendelkezésére, majd a nagyjából 100 kilométeres sprintversenyre kerül sor. Ennek a futamnak a végeredménye határozza meg a vasárnapi verseny rajtrácsát.

A szombati sprintfutam első három helyezettje világbajnoki pontokat szerez, a győztes három, a második helyezett kettő, a harmadik pedig egy pontot kap. Dobogóra azonban az eddig megszokottakhoz hasonlóan csak a vasárnapi verseny első három helyezettje állhat majd fel.

Silverstone-ban július 18-án rendezik a Brit Nagydíjat, a szervezők pedig már elkezdték árusítani a jegyeket, mert azt remélik, hogy nézők előtt rendezhetik meg az eseményt.

Sajtóhírek szerint a másik sprintfutamos hétvége a monzai Olasz Nagydíjon lehet idén, ezen kívül kipróbálják majd még a formátumot egy nem európai helyszínen is. Ha a sprintfutam bevezetése beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a jövőben nem minden hétvégén, csak a vb egyes, előre kiválasztott állomásain alkalmazzák majd.

(MTI)