Verstappen százados lett, nagy durranásra készül

GettyImages-1316766205
2021.05.07. 16:23
Duplázott a Mercedes a Formula–1-es Spanyol Nagydíj pénteki napján. Az első gyakorlást Valtteri Bottas nyerte meg, a második edzést Lewis Hamilton vitte el. A középmezőny a valaha volt legszorosabb képet mutatja.

A Portugál Nagydíj után pihenő nélkül érkeztünk a Spanyol Nagydíj helyszínére. Az F1-es mezőny idei menetelése a klasszikus barcelonai aszfaltcsíkon folytatódik. A Pirelli hétvégi gumikiosztása Portimaóhoz képest változatlan maradt, ami a keményebb oldalon a C3 C2 C1-es kiosztást jelenti.

A versenyigazgatóság a pályán jelentős átalakításokat eszközölt. A 9-es kanyart megváltoztatták, 10-es kanyar is jelentős átalakításon esett át. A 2020-ig használt verzió egy jóval élesebb, keskenyebb kanyar volt, az idei átalakítással a kanyarpont jóval nyitottabbá vált. Az új kialakítás az előzéseket tekintve nagyobb lehetőségeket rejt magában.

Az FIA kiemelten az 1-es és a 2-es kanyart monitorozza ezen a hétvégén pályalevágások tekintetében, de nincs kizárva plusz pályaszakaszok kijelölése sem, amelyek elhagyása jelentős büntetést vonhat majd maga után.

Az időjárás kedvező oldalát mutatja ezen a hétvégén. Eső nagy valószínűséggel nem várható, a szél erőssége sem lesz mérvadó, várhatóan végig 19-20 fokos napsütéses időben teljesíti a mezőny a hétvége programját.

Meglepetésre azonban a vasárnapi futamon az eső még tartogathat nem várt fordulatokat, ennek valószínűsége ugyan csak 25-30%, de nincs kizárva, hogy esős barcelonai futamunk lesz.

A Red Bull színeiben Max Verstappen 100. futamát teljesíti ezen a hétvégén. Érdekesség, hogy a holland első futamgyőzelmét is Barcelonában szerezte meg, az osztrák istálló bízik abban, hogy keretbe foglalva ismét egy futamgyőzelemmel ünnepelhetnek.

Barcelona mindig is különleges lesz számomra. Az első F1-es futamgyőzelmem helyszíne, rengeteg érzelmes pillanatot idéz fel bennem. Az a futam mindenki számára meghökkentő volt, hiszen az volt az első versenyem a Red Bull színeiben 

– emlékezett vissza Verstappen.

Az első szabadedzés Nyikita Mazepin – mondhatni már szokásos – sóderágyas kicsúszásával kezdődött. A HAAS pilótája a kemény keverékeken csúszott ki, az abroncsok vélhetően még nem voltak üzemmelegek, ez okozhatta az orosz kicsúszását.

Az első gyakorláson szokás szerint a tartalékversenyzők is szerephez juthatnak, a Williamsnél Roy Nissany kapott lehetőséget, az Alfa Romeónál Robert Kubicától tudott jelentős információkat szerezni a csapat.

Fernando Alonso a spanyol „közönségnek” villant meg a 11. percben. A lágy keverékeken ugyan, de a spanyol teljesítette az első helyért járó gyors körét, amit Lewis Hamilton néhány percen belül három tizeddel javított meg.

Félidőben az Aston Martinnal Sebastian Vettel autózott egy szép időt, a német versenyző 1:19.234-es köridővel vette át a vezetést, amit nem sokkal később ismét a Mercedes brit pilótája javított fel.

A 7-es kanyar több pilóta jelzése szerint is veszélyes az első szárnyakra nézve!

A problémát a rázóköveken túl a kanyarelhagyást megelőző sárga fekvőrendőrök okozzák, ezt a szakaszt kanyarkivezetés szempontjából változtatta meg az FIA, ami a jelentések alapján további módosításokat igényel. Max Verstappen és Sebastian Vettel is jelezte versenymérnökének, hogy az első szárnya egy darabját veszítette el ezen a pályaszakaszon.

A gyakorlás vége előtt 20 perccel Valtteri Bottas vette át a vezetést, egy tizeddel megjavítva brit csapattársa körét.

Robert Kubica a 10-es kanyarban kicsúszott, a sóderágyban el is ásta magát. 18 perccel az edzés vége előtt előkerült a piros zászló, a szabadedzést megszakították.

Az első gyakorlásra kilenc perce maradt a mezőnynek. Így egy rögtönzött időmérőt láthattunk az utolsó percekben, minden pilóta a pályára hajtott, és megkezdték a gyors körök futását. Max Verstappen tudott javítani, a második helyre jött fel. Carlos Sainz a Ferrarival negyedik helyet érő köridőt futott, amit Lando Norris gyorsan el is vett tőle, a másik Ferrarival Charles Leclerc is megjavította a spanyol köridejét, ezzel a negyedik helyre lépett fel. Péreznek nem sikerült gyors kört futni, Daniel Ricciardo mögött el kellet vennie a gázt, aki szintén mért körét teljesítette.

Az első szabadedzés első három helyezettje végül sorrendben: Valtteri Bottas, Max Verstappen és Lewis Hamilton lett. Lando Norris immár megszokott bravúros teljesítményt nyújtva a negyedik leggyorsabb köridőt autózta, az ötödik pozíciót Leclerc szerezte meg.

A második gyakorláson rendhagyóan a versenyetapok és az időmérős szimulációk futása a cél a csapatok számára. Péntek délutánra a szél kissé megerősödött, a hőmérséklet viszont változatlan, 20 fokos maradt.

Az edzés elején az összes pilóta a pályára gurult és megkezdte a gyors körök futását. Az időmérős szimulációkat a csapatok többnyire a második szabadedzés első felében teljesítik. A Mercedesek és Max Verstappen folyamatosan váltották egymást az első helyen.

A 12. percben egy gyors virtuális biztonsági autós szakasz következett, a pályán lévő Leclerc autójáról leszakadó padlólemezdarab miatt.

Lance Stroll és Sebastian Vettel közvetlenül az élmezőny mögött a két leggyorsabb autó volt a pályán az edzés 23. percében. A többi csapat sem tétlenkedett, a középmezőny iszonyat szoros teljesítményt mutatott. Az Alpine, a Ferrari és az AlphaTauri is az élmenők mögé került az időmérős szimulációk teljesítése során. Izgalmas lehet a szombati nap, négy csapat is 1-2 tizeden belüli, közel azonos köridőt tud futni.

A második gyakorlás felénél Lewis Hamilton, Valtteri Bottas és Charles Leclerc volt az első három sorrendje.

Lewis Hamilton jelenleg nyolc ponttal vezeti a vb-tabellát. A Red Bull nem titkolt célja, hogy Max Verstappent és önmagukat is konstruktőri szinten többszörös világbajnokká tegyék a királykategóriában. Ennek érdekében a Milton-Kaynes-i alakult öt újabb Mercedes-mérnököt igazolt le, hogy előmozdítsak erőforrásaik kifejlesztését, és további szakértelmet és innovációt hozzanak a jövő technikai fejlesztéseit illetően.

Az edzés második felében a versenyszimulációk sok izgalmat nem hoztak a pályán, de annál több technikai adatot szolgáltattak a csapatok számára. A köridők nem javultak tovább a 30. perc után, így a második szabadedzést a két Mercedes vitte el, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas sorrendben, a harmadik a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc lett.

A Spanyol Nagydíj hétvégi programja szombaton a 12.00-kor kezdődő harmadik szabadedzéssel, majd a 15.00-kor kezdődő időmérő edzéssel folytatódik.

Eredmények, 2. szabadedzés (az élcsoport):

  • 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:18.170 perc
  • 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:18.309
  • 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:18.335
  • 4. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:18.466
  • 5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1:18.518
  • 6. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:18.593

korábban:
1. szabadedzés (az élcsoport):

  • 1. Bottas 1:18.504 perc
  • 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:18.537
  • 3. Hamilton 1:18.627
  • 4. Lando Norris (brit, McLaren) 1:18.944
  • 5. Leclerc 1:18.996
  • 6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:19.020

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép:  Bryn Lennon / Getty Images Hungary)