Szoros a harc a Mercedes és a Red Bull között

GettyImages-1326607183
2021.07.02. 16:19
Az osztrák nagydíj pénteki napján az első edzést még Max Verstappen, a délutánit viszont már Lewis Hamilton nyerte.

Ezen a hétvégén sincs megállás a Formula–1-ben, jöhet a szezon első tripla hétvégéjének utolsó felvonása, az osztrák nagydíj. Az egy héttel ezelőtti Stájer nagydíjat imponáló magabiztosággal húzta be a Red Bull és Max Verstappen, esélyt sem hagyva a Mercedesnek.

A csapatok maradtak a Red Bull Ringen, ám hiába ugyanaz a nyomvonal, elméletben több esemény is boríthatja az erőviszonyokat az osztrák nagydíjon. Kezdjük rögtön a legmarkánsabb különbséggel, a múlt heti Stájer nagydíjhoz képest. Ugyanis az F1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli lágyított a gumik kiosztásán, és ezúttal a C3-C4-C5-ös keverékeket biztosítja a csapatoknak. Ezzel szinte biztossá vált, hogy két, de akár három kerékcserés taktikát is láthatunk a versenyen, ami növeli a taktikai variációk lehetőségét, több megoldást nyújtva ezzel a stratégáknak. Fontos nap várt tehát pénteken a csapatokra, hiszen meg kellett érteniük a gumik viselkedését.

Emellett az egy héttel ezelőtti versenyhétvégéhez hasonlóan a meteorológusok ismét jelentős mennyiségű csapadékot jósoltak az osztrák nagydíj idejére is (igaz, végül a stájer nagydíjat megúsztuk szárazon).

Több fontos esemény is kíséri ezt a hétvégét, hiszen a McLaren ausztrálja, Daniel Ricciardo csütörtökön ünnepelte 32. születésnapját. Remélhetőleg a hétvégén egy jó eredménnyel is megajándékozza magát, ugyanis ezzel mostanában adós maradt.

Mellette a Red Bull mexikói versenyzője, Sergio Pérez is ünnepelhet, hiszen vasárnap a kétszázadik rajtját érheti el, amennyiben el tud rajtolni, ami jelentős mérföldkő.

Az első szabadedzés elején rögtön Verstappen vette a kezébe a gyeplőt ,és 1:06.640-nel az élre állt, de nem sokkal később Pierre Gasly vitte az élre az AlphaTaurit. Ezt követően egy oda-vissza harc kezdődött a holland és a francia versenyző között, miközben Lance Stroll csúnya hibát követett el az egyik köre során.

A szokásos pénteki metódus szerint az első tréningen ismét tesztpilóták jutottak lehetőséghez, így Fernando Alonso helyén a kínai Csou Kuan-jü az Alpine-ban, míg a magyar gyökerekkel is rendelkező izraeli Roy Nissany a Williamsben kapott lehetőséget George Russell ülésében. A harmadik beugró Callum Ilott volt, aki Antonio Giovinazzi autóját kapta meg.

Fél óra után Verstappen állt az élen 1:05.143-al, míg mögötte Cunoda, Räikkönen, Gasly, Hamilton, Norris, Sainz, Perez, Leclerc és Bottas volt az első tíz sorrendje. Erős tempót mutattak a Honda-motoros csapatok. Kis idő elteltével a Ferrarik is megvillantak, és a 2. és 3. helyre jöttek fel Leclerc–Sainz sorrendben. Ám az élen nem történt változás, Verstappen ott folytatta, ahol múlt vasárnap abbahagyta, megnyerte az első edzést, mögötte Leclerc, Sainz, Bottas, Cunoda, Räikkönen, Hamilton, Pérez, Gasly és Norris zárt. Rég nem láthatóan jól kezdett az Alfa Romeo finnje, Kimi Räikkönen, de az AlphaTauri (a Stájer nagydíjhoz hasonlóan) is jól kezdte a hétvégét, ám például a címvédő Mercedes egyelőre nagyon visszafogott volt.

Az eső délutánra sem érkezett meg a pálya fölé, így továbbra is száraz pályán gyakorolhattak a csapatok.

Verstappen délutánra is lendületben maradt, és 1:05.709-es idővel, a Pirelli tesztgumijaival az élre állt, míg mögé Valtteri Bottas jött be bő két tizedes lemaradással. Mögöttük tovább remekelt a japán Cunoda Juki, aki egy ideig a harmadik helyen is tanyázott, de Pérez és Hamilton sem maradt el sokkal Verstappentől. Nem sokkal később jöttek az időmérős szimulációk a piros oldalfalú, lágy C5-ös keverékeken. A versenyzők egymásnak adták a kilincset az élen. Abroncsszempontból az egyetlen kivétel Verstappen volt, aki az egy fokkal keményebb közepeseken futotta meg 1:05.239-es körét, amivel csak Bottas tudta őt megverni. A finn 1:04.712-es kört repesztett.

Nem sokkal később Lance Stroll villantott nagyot, és felugrott Bottas mögé az Aston Martinnal. Fél órával a pénteki nap zárása előtt Bottas, Stroll, Verstappen, Vettel, Cunoda, Gasly, Pérez, Ocon, Räikkönen és Hamilton volt az első tíz helyen, ám nem sokkal később Hamilton is odatette magát, és 1:04.523-mal az élre állt, míg Verstappen 217 ezreddel lemaradva a harmadik helyen állt a lágy gumis köre után. Az edzés utolsó húsz percében már a megtankolt autók rótták a köröket, hogy a vasárnapi versenyt szimulálva megnézzék, hogyan viselkednek versenykörülmények között. Néhány versenyző közben rádión a csepergő esőről számolt be, de érdemben ez nem akadályozta a csapatok dolgát. Végül a második tréning Hamilton elsőségével zárult, mögötte Bottas, Verstappen, Stroll, Vettel, Cunoda, Gasly, Alonso, Norris és Giovinazzi zárt az első tízben. Erős tempót mutatott a Mercedes mellett az Aston Martin, míg Pérez a másik Red Bull-lal, a McLarenek és a Ferrarik látványosan szenvedtek a délután során.

A hétvége programja a szombati, 12.00-kor kezdődő harmadik szabadedzéssel, majd 15.00 órától az időmérő edzéssel folytatódik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Lewis Hamilton az osztrák nagydíj szabadedzésén. Fotó: Getty Images)