Verstappen nyerte az F1 történetének első sprintkvalifikációját Silverstone-ban

000 9FA2BW
2021.07.17. 18:20
Ezzel a Red Bull hollandja indulhat a vasárnapi Brit Nagydíjon az élről, mögüle Lewis Hamilton és Valtteri Bottas várhatja a piros lámpák kialvását.

Igazán különleges hétvégét teljesít az F1 mezőnye a kultikus brit pályán Silverstone-ban, hiszen most lehetünk szemtanúi a történelem első sprintkvalifikációjának, amiről bővebben EBBEN a cikkben írtunk, míg a pénteki szabadedzésről és a mai sprintfutam rajtsorrendjéről döntő időmérő edzésről ITT olvashat részletesen.

Azt mindenképpen fontos rögzíteni, hogy úgy tűnik, a Mercedes sorozatos vereségeire talán megoldást hoztak az erre a hétvégére időzített fejlesztések, ugyanis a címvédő Lewis Hamilton 75 ezreddel megelőzve a vb-éllovas Max Verstappent megnyerte hazai futama időmérőjét, így ő kezdhette a legjobb helyzetből a sprintfutamot, vagy ha úgy tetszik, sprintkvalifikációt.

Azért is helytálló ez az elnevezés, mert ennek a nagyjából félórás szombati versenynek a végeredménye alapján indul majd a vasárnapi „igazi” verseny.

A tegnapi nap egyértelmű sztárja a Williamsszel már zsinórban másodszor Q3-ba jutó és ott ezúttal a 7. helyen végző George Russell volt, akinek ezúttal hazai pályán nyílhat lehetősége, hogy a szebb napokat is látott istállót pontszerző helyen hozza be a célba vasárnap.

A szombati napon a sprintfutam előtt egy második szabadedzést rendeztek, ahol a két Red Bull diktálta a tempót Verstappen-Pérez sorrendben, igaz, a csapatok elsősorban a versenyszimulációikat végezték a vasárnapi futamra.

Végül 1.29.902-es körével Verstappen nyerte a tréninget, mögötte pedig Leclerc, Sainz, Ocon, Pérez, Norris, Ricciardo, Hamilton, Bottas és Gasly zárt a legjobb tízben.

Nem volt más hátra, jöhetett a Formula–1 történetének első sprintkvalifikációja, ráadásul végre telt ház előtt rendeztek meg egy F1-es eseményt.

A Brit Nagydíj esetében a 100 km-es sprintfutam 17 kört jelent, ennyi idő állt a versenyzők rendelkezésére, hogy dűlőre jussanak egymással. Fontos kiemelni, hogy minden versenyző maga dönthette el, hogy milyen keveréken kívánja teljesíteni a távot. A Pirelli a legkeményebb kiosztást, a C1-C2-C3-as keverékeket hozta el Angliába.

Bottas használt lágy gumikkal állt rajthoz, míg körülötte mindenki más a közepeseken állt fel a rajtrácsra. Bátor döntés volt a Mercedestől, annyi biztos... A terv valószínűleg az volt, hogy a finn egy jobb rajttal Verstappen elé kerüljön, és ezzel hátvédként segíthesse Hamiltont. 

Ember tervez, Isten végez, ugyanis a terv már a start után kútba esett, miután Hamilton borzalmasan rajtolt, Verstappen simán elment mellette, Bottas maradt a harmadik helyen. A holland azonban nehéz körökre számíthatott, ugyanis a Mercedes meredekebb szárnybeállítással ment mögötte, amivel a németek nagyobb végsebességet érhettek el az egyenesekben. 

A középmezőnyből Fernando Alonso rajtolt remekül, és a 11. helyről indulva a  harmadik körben már az ötödik pozícióban haladt a kétszeres világbajnok, nyakán Lando Norrisszal. Közben az élen Verstappen kezdett elszakadni Hamiltontól, a negyedik körre már 1,5 mp volt az előnye. A 6. körben Sergio Pérez hibázott a Maggots–Becketts kombinációban, de hatalmas szerencséje volt, mert nem találta el a falat, ám sok helyet bukott.

A kilencedik körre Verstappen előnye már két másodperc fölé nőtt, úgy nézett ki, a versenytempó továbbra is a Red Bullnál van. Picit hátrébb Alonsót mind a két McLaren megelőzte, de nem adta olcsón a bőrét az Alpine versenyzője. Ám a tapadás egyre inkább csökkent Alonso alatt,  és lassan Sebastian Vettel is megérkezett a kétszeres világbajnok nyakára.

1.30.013-mal Verstappen megfutotta a leggyorsabb kört, előnye pedig már három másodperc fölé rúgott, érezhető volt, hogy a két Mercedes nem erőltette a dolgot, Hamilton és Bottas megelégedett a 2. és 3. hellyel, no meg a kettő és egy ponttal. Végül az F1 történetének első sprintkvalifikációját Verstappen nyerte meg, mögötte Hamilton, Bottas futott be, így ők hárman kezdhetik a legjobb helyekről a vasárnapi versenyt.

Mögöttük Leclerc, Norris, Ricciardo, Alonso, Vettel, Russell és Ocon zárt a legjobb tíz helyen, igaz, a 4–10. hely között ezért a teljesítményért nem járt pont, ezek csak a vasárnapi rajthelyek. Érdekes volt látni ezt az újítást, mindenki döntse el maga, hogy elég akciót látott-e. 

A Brit Nagydíj vasárnap magyar idő szerint 16.00 órakor rajtol, és az Indexen szövegesen tudósítunk, valamint összefoglalóval is jelentkezünk majd.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Adrian Dennis / AFP)