Eldőlt, ki lesz Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél

GettyImages-1289051008
2021.09.07. 11:41
George Russell a Mercedes Formula–1-es csapatánál kezdi meg a 2022-es szezont, ahol Valtteri Bottas ülését kapta meg. Csapattársa a hétszeres világbajnok honfitársa, Lewis Hamilton lesz.

A 23 éves pilóta a Mercedes akadémiájának tagja, 2018-ban Formula–2-es világbajnoki címet szerzett. 2019-ben a Williams színeiben debütált a Formula–1-ben. Az első szezonjában sokszor megvillantotta tehetségét, ám a Williams finoman szólva sem volt alkalmas a pontszerzésre, de többször odaért a 11-12. hely környékére.

A 2020-as szezonban megszerezte első világbajnoki pontjait, igaz, nem a Williamsszel. A bahreini hétvége előtt pozitív koronavírustesztet produkáló Lewis Hamilton helyére ugrott be, ahol másodikként rajtolt, majd megszerezte a vezetést. Húsz körrel a futam vége előtt azonban a kerékcserénél hibázott a csapat, és Bottas kerekeit tették fel a britnek, aki így még egy bokszkiállásra kényszerült. Ezzel a győzelem elúszott Russell számára, viszont a kilencedik helyen intették le, így megszerezte első világbajnoki pontjait. 

A 2021-es szezonban mindenkinek bebizonyította, hogy ott a helye a Mercedesben. A Williamsszel többször a Q3-ba kvalifikálta magát, a Magyar Nagydíjon pedig nyolcadikként ért célba. A legnagyobbat az esős Belga Nagydíj időmérőjén villantotta.

A zord körülmények között nemhogy a q3-ba jutott, hanem a második helyet szerezte meg max verstappen mögött, maga mögé utasítva többek közt lewis hamiltont is.

A pálya versenyzésre alkalmatlan volt, a futamot lefújták, így az időmérő alapján osztották ki a pontokat. Russell tehát második lett Belgiumban, érdekes módon érte el élete első F1-es dobogós helyezését.

Hétfőn az Alfa Romeo bejelentette, hogy jövőre Valtteri Bottas náluk folytatja, így már csak a hivatalos bejelentés maradt hátra Russell jövőjét illetően. 

Russell a három williamsszes szezonja után készen áll szintet lépni és továbbfejlődni Lewis Hamilton mellett, miután hosszú távú szerződést kötöttünk vele

– áll a Mercedes közleményében. Russellt a jövő egyik legnagyobb tehetségének tartják a szakértők, érthető tehát, hogy a Mercedes nem szeretné elengedni a kezét. 

(Borítókép: George Russell a Mercedes színeiben a Bahreini Nagydíjon. Fotó:  Mark Thompson / Getty Images)