Bottasé az első, Pérezé a második edzés Austinban

GettyImages-1348132791
2021.10.22. 23:30
A Mercedes és a Red Bull közel azonos teljesítményt nyújtott az Amerikai Nagydíj pénteki napján. Közel sem biztos, hogy a Mercedesnek áll a hétvége.

Az Amerikai Nagydíjjal folytatódik a száguldó cirkusz. A két héttel ezelőtti Török Nagydíj Valterri Bottas hétvégéje volt , a finn simán nyert Isztambulban, Verstappen lett a második, Pérez a harmadik helyen futott be. Lewis Hamilton rajtbüntetése után, és egy eltaktikázott kerékcsere miatt csak az ötödik helyen zárt.

Austinba így Max Verstappen hatpontos előnnyel érkezett, ennek ellenére túlzás lenne azt mondani, hogy egyértelmű Red Bull-dominancia várható ezen a hétvégén és borítékolható, hogy a holland tovább növeli előnyét a vb-összetettben. Az elmúlt évekre visszatekintve Lewis Hamilton abszolút favoritként szerepel az eredménylistán. A hétszeres világbajnok hatszor tudott győzedelmeskedni, ötször Austinban, egyszer pedig Idianapolisban.

A Pirelli a C2-C3-C4-es keverékeket biztosítja a hétvégére a csapatok számára.

Az időjárás-előrejelzések szerint az esőgumik ismét domináns szerephez juthatnak ezen a hétvégén.

Egész hétvégére erős széllökéseket jósolnak, szombaton és vasárnap pedig esőfelhők lephetik el az austini versenypályát, amik futó záporok kialakulását eredményezhetik.

Első szabadedzés

Az első gyakorlás amilyen dinamikusan kezdődött, olyan gyorsan szakadt félbe Fernando Alonso első körös technikai meghibásodása, mint később kiderült motormeghibásodása miatt. Az Alpine megadta magát a spanyol alatt, az edzés kezdete után kevesebb mint tíz perccel piros zászlós szakasz következett. 

Tíz perc pihenő után a vb-aspiránsok vették be a versenypályát, és rögtön a lágy keverékekkel próbálkoztak. Hamilton állt az élre, ekkor még csak két tized lemaradással követte őt Verstappen, Ricciardo a harmadik legjobb időt tudta autózni, utánuk Bottas és Norris állt még a top 5-ben.

A pilóták által emlegetett első szektoros pálya egyenetlenségek első vesztese Charles Leclerc lett. A Ferrari monacói pilótája, a kavicságyban kötött ki, miután elveszítette uralmát az autója felett. Az incidens szerencsés kimenetelű volt, Leclerc nem ásta el magát a kavicságyba, vissza tudott hajtani a versenypályára.

Sergio Pérez a kemény keverékeken bravúros időt autózva vette át a vezetést az edzés félidejében, de nem sokáig, Lewis Hamilton négy tizeddel javította meg a mexikói idejét, így ismét a brit vette át az első helyet.

az FIA hivatalos közleménye szerint a Mercedes ismét belső égésű motort cserélt Bottas autójában, a vasárnapi versenyre így a finn pilóta öt rajthelyes büntetéssel számolhat.

Verstappen köridőt javított, Hamilton erre rákontrázott, és majd egy másodpercet adott vb-kihívójának, ám jött a Török Nagydíj győztese, Bottas és mindenkit meglepve további egy tizedet vert a brit világbajnokra. Így hatalmas Mercedes-fölénnyel zárult az első szabadedzés.

Az edzés Sergio Pérez és Mick Schumacher ütközésével ért véget. A Haas versenyzője valószínű nem nézte a tükrét, amikor a mexikói próbálta megelőzni a belső íven.

Második szabadedzés

A második gyakorlásra az időjárás a szebbik oldalát mutatta, napsütéses időben kezdték meg a versenyzők a gyors körök teljesítését. Szokásosan az első félidőben a csapatok időmérős szimulációkat teljesítenek, a második félidőben pedig a versenyszimulációké volt a főszerep.

Sergio Pérez kezdett az élen. A mexikói 1:35.883-as köridejét Valtteri Bottas pár percen belül egy tizeddel megjavította, amire Pérez ismét egy leggyorsabb körrel reagált. Tizenöt perc elteltével Pérez, Bottas, Verstappen, Hamilton és Norris volt az első öt sorrendje.

A félidőben meglepetésre Lance Stroll az Aston Martint az élre hozta, Pérez idejét majd két tizeddel javította meg, majd jött Hamilton és Bottas gyors köre, így ismét a két Mercedes állt az élre. A versenyigazgatóság pályaelhagyás miatt a brit idejét utólag törölte.

Max Verstappen panaszkodásától volt hangos a Red Bull csapatrádiója. A vb-éllovas a csapatára volt panaszos, hogy folyamatosan forgalomba küldik gyors köröket teljesíteni. A holland a hétvégén kritikus kedvében van, a Netflixet is túlzott drámakreálással vádolta meg, szerinte a Drive to Survive F1-es sorozata a valóságot hamisítja meg.

Pérez ismét az élre állt. A mexikói úgy tűnik, érzi a pályát, vagy csak fejben már az F1 következő állomásán, a hazai nagydíján, Mexikóban jár.

A versenyszimulációs körök további javulást már nem hoztak. A második szabadedzés még kevesebb eseménnyel zárult, mint az első gyakorlás. Sergio Pérez zárt az élen, Lando Norris és Lewis Hamilton a második, harmadik helyen futott be.

Fernando Alonsótól ismét egy piruettet láthattunk, ez edzés ezzel a manőverrel zárult. A spanyol a 19-es kanyart elmérte és a kavicságyban találta magát, az Alpine és Alonso is sérülés nélkül megúszta az esetet.

A hétvége programja szombaton, magyar idő szerint 20:00-kor kezdődő harmadik szabadedzéssel, majd a 23:00-kor rajtoló időmérő edzéssel folytatódik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép:  Jared C. Tilton / Getty Images Hungary)