Ismét a Mercedesnél az előny: Bottas volt a leggyorsabb pénteken

GettyImages-1354227002
2021.11.19. 16:40
Az első szabadedzést Max Verstappen nyerte, de a versenyhétvége eddigi legjobb idejét már délután Valtteri Bottas autózta.

Sao Paulóban Lewis Hamilton élete versenyhétvégéjét teljesítette. Jöhetett bármennyi büntetés, a brit a pályán erőből tudott Max Verstappen ellen győzedelmeskedni, így 14 pontra csökkentette hátrányát a világbajnoki tabellán. Minden nyitott, a két vb-aspiráns közül bárki nyerhet még.

Az F1 az első katari versenyhétvégéjét teljesíti Doha mellett, a loszaili versenypályán, gyakorlatilag a sivatag közepén. 

A Pirelli a legkeményebb gumikiosztást biztosította erre a hétvégére, a C3-C2-C1 abroncsoké lesz a főszerep.

A hét bejelentése, hogy Antonio Giovinazzi három év után távozik az Alfa Romeótól, és a Formula E-ben folytatja pályafutását. Helyét egy tehetséges kínai F2-es versenyző veszi át Csou Kuan-jü személyében, aki az utóbbi évben már az Alpine F1 Team csapatát erősítette mint tesztpilóta. Csou érkezésével teljes lett a 2022-es rajtfelállás.

Az első szabadedzés még az ismerkedés időszaka volt. A versenyzők azonnal a pályára hajtottak, és elkezdték a gyakorlatban is feltérképezni a pálya karakterisztikáját. Max Verstappen jórészt uralta az első gyakorlást, a holland 1:24.855-ös körrel állt az élen tizenöt perccel az edzés kezdete után, mögötte Norris, Bottas, Hamilton, illetve Gasly következett.

A piros jelzésű leglágyabb Pirellikkel szintén Verstappen diktálta a tempót. Eddigi idejét 1:23.723-ra javította, mögötte Bottas zárkózott fel négy tized lemaradással, míg a harmadik pozícióba Hamilton jött fel nyolc tizedes hátránnyal. Pierre Gasly remekelt még az első gyakorláson. Az Alpha Tauri tehetsége egészen a második helyig menetelt, és az edzés végéig meg is tudta őrizni ezt a pozíciót. Így az első edzés top 10-es végeredménye: Verstappen, Gasly, Bottas, Hamilton, Cunoda, Sainz, Leclerc, Pérez, Ocon és Norris lett.

Tapintható a feszültség a véghajrában a két élcsapat között. A Mercedes óvását hivatalosan is visszautasította a FIA.

A második szabadedzést már villanyfényben rendezték, ami madártávlatból is lenyűgöző látványt nyújtott. A pálya karakterisztikája miatt azonban a hétvégén nem várhatunk túl sok előzést. A loszaili pálya leginkább gyors kanyarokkal tűzdelt, így a célegyenesen kívül nem nagyon lesz előzési lehetőség. A csapatok emiatt vélhetően magasabb leszorítóerős csomagokkal készültek Katarra.

Bottas és Hamilton volt az első félidő élmenője. Bottas 1:23.324-es idővel vezette az edzést, ami élből jobb, mint Verstappen első szabadedzést megnyerő gyorsköre. A finn mögött három tizeddel lemaradva Hamilton állt, majd négy tizedre a vb-éllovas Verstappen következett.

Pierre Gasly ismét remekelt, feljött a második helyre Bottas mögé az edzés 33. percében. Lemaradása mindössze két tized volt a Mercedes finn versenyzőjével szemben. Verstappen lágy keverékekkel próbálta átvenni a vezetést, de a gyors körén hibát vétett, így csak a negyedik helyre jött fel nem sokkal az edzés vége előtt.

A második szabadedzés alapján az előző héthez hasonlóan ismét a Mercedesnél van az előny. Valtteri Bottas 1:23.148-as idővel nyerte a pénteki utolsó gyakorlást, ami a mai nap legjobb ideje. Gasly remek teljesítményt nyújtva, mindössze két tizeddel lemaradva a második helyen, Verstappen végül a harmadik helyen zárt.

A Katari Nagydíj hétvégi menetrendje szombaton a 12.00-kor kezdődő harmadik szabadedzéssel, majd 15.00-kor az időmérő edzéssel folytatódik.

Ezt a cikket az Index szakmai együttműködő partnere, az egyForma készítette.

(Borítókép: Valtteri Bottas 2021. november 19-én. Fotó: Lars Baron / Getty Images)